Uitloggen
Wie zijn we?
Vereniging
Adviseurs
Wat doen we?
Cao's
Thema's
Events
Ledenvoordelen
O&O-fondsen
Voor wie werken we?
Onze leden
Sectoren
Ledenlijst
Nieuws
Ledennet
Contact
Adres en route
Adviseurs
Lid worden?
Wat doen we?
Thema's
Medezeggenschap
* Vul een zoekterm van minstens twee karakters in
Rechten en bevoegdheden
Onze adviseur voor dit thema: Gabriëlle Verberne
Mee weten
overlegrecht
: het recht om regelmatig en constructief met de bestuurder te overleggen over relevante onderwerpen.
informatierecht
: het recht om van de bestuurder alle informatie te krijgen die nodig is om effectief medezeggenschap te hebben.
Meedenken
adviesrecht: het recht om advies uit te brengen over voorgenomen besluiten met betrekking tot de onderneming.
initiatiefrecht: het recht om zelf relevante onderwerpen aan te dragen en voorstellen (‘initiatiefvoorstellen’) te doen voor besluitvorming.
stimuleringstaken: op een aantal gebieden kan de OR actie ondernemen wanneer in de onderneming zaken op die gebieden niet (goed) worden nageleefd. Het betreft onder andere arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, arbeids- en rusttijden, werkoverleg, discriminatie, gelijke behandeling en het milieu (art. 28 WOR).
Meebeslissen
instemmingsrecht: het recht om te beslissen of de bestuurder voorgenomen besluiten met betrekking tot personeelsregelingen of bepaalde systemen wel of niet mag doorvoeren.
Overig
scholingsrecht: het recht om via – door de organisatie betaalde – scholing kennis en vaardigheden te vergroten op het gebied van medezeggenschap.
beroepsrecht: het recht om in beroep te gaan tegen besluiten die in strijd zijn met medezeggenschapsrechten of de wetgeving over medezeggenschap.
geschillenregeling: het recht van iedere belanghebbende om aan de kantonrechter naleving te vragen van de wettelijke verplichtingen van de OR of PVT of ondernemer. Belanghebbenden zijn de in de onderneming of bedrijfstak werkzame vakbonden, werknemers, OR of PVT en de ondernemer (art. 36 WOR).