Formeel en informeel overleg

Onze adviseur voor dit thema: Gabriëlle Verberne

fit-en-vitaal-try-01
fit-en-vitaal-try-01 Thema nieuw ontwerp van werk 80px

De formele overlegpartner voor de OR is de bestuurder, dat is degene die de hoogste leiding heeft in de organisatie. De bestuurder kan deelname aan het overleg delegeren aan diegene uit het managementteam die de medezeggenschap in z’n portefeuille heeft of de HR-manager.

Formeel overleg

a) De overlegvergadering (OV)
In deze vergadering praten de OR of de PVT en de bestuurder over onderwerpen die de organisatie betreffen. De ondernemingsraad en de bestuurder zijn verplicht om binnen twee weken met elkaar in een overlegvergadering bijeen te komen als één van beide partijen met een toelichting van de reden hierom vraagt (art. 23 lid 1 WOR).

Meer informatie:

Beide partijen kunnen punten aandragen om in de overlegvergadering (OV) te bespreken.
In de overlegvergadering kunnen partijen informatie uitwisselen, meningen delen, argumenten
bespreken en tot besluiten komen. Een overlegvergadering kan niet plaatsvinden als minder
dan de helft van het aantal OR-leden aanwezig is. Staat er een adviesplichtig onderwerp op
de agenda van de overlegvergadering, dan is de aanwezigheid van een of meer commissarissen
of leden van de raad van toezicht verplicht. Hoewel zij daartoe niet verplicht zijn maken
de bestuurder en de OR meestal een jaarplanning voor de overlegvergaderingen.
Je kunt hierbij denken aan minimaal zes overlegvergaderingen per jaar.

b) Het artikel-24-overleg
Minimaal twee maal per jaar vindt overleg plaats tussen de bestuurder en de medezeggenschap over de algemene gang van zaken van de organisatie. Bij dit overleg zijn ook een of meerdere commissarissen of leden van de raad van toezicht aanwezig.

Informeel overleg

Buiten de OV kan informeel overleg plaatsen met de bestuurder. Het voordeel hiervan is dat je makkelijker inzichten uitwisselt, wat bijdraagt aan een snelle besluitvorming. Besluitvorming kan nooit plaatsvinden in een informeel overleg. Wel kunnen partijen bij de start van een besluitvormingsproces informeel met elkaar in gesprek gaan. Om daarna het besluitvormingsproces formeel af te ronden.

Ondernemingsovereenkomst:

Meer informatie:

Denk aan uitbreiding van het advies- of instemmingsrecht, de bevoegdheid om een enquêteverzoek in te dienen bij de Ondernemingskamer of de bevoegdheid te onderhandelen over primaire arbeidsvoorwaarden als er geen cao is. De afspraken worden in principe schriftelijk vastgelegd. Dat kan in een apart document of in de notulen van de OV. Een afgesproken ondernemingsovereenkomst geldt voor onbepaalde tijd tenzij hierover expliciet andere afspraken zijn gemaakt. Dat betekent dat ook een volgende OR, PVT of bestuurder zich aan de overeenkomst moet houden. De overeenkomst kan niet door één partij worden opgezegd; OR of PVT en bestuurder moeten dit met elkaar overleggen. Opzeggen kan ook niet zomaar, daar moet een goede reden (‘zwaarwegend belang’) voor zijn. De ondernemer is verplicht een kopie van de ondernemingsovereenkomst aan de bedrijfscommissie te sturen. De bedrijfscommissies helpen ondernemingsraden, bestuurders en andere betrokkenen bij alles wat komt kijken bij medezeggenschap. Ze geven voorlichting en beantwoorden via een vragenservice concrete vragen over medezeggenschap en de Wet op de ondernemingsraden (WOR).