Wij delen kennis en ervaringen

Matti Paulissen: 'Samen pakken we Fit & Vitaal grondig aan: richten, inrichten en verrichten'

"In mijn gesprekken met HR-professionals krijg ik vaak de vraag voorgelegd: 'Hoe krijgen wij onze medewerkers zo ver dat zij meer eigen regie nemen over hun gezondheid en loopbaan?' De werkgever faciliteert, maar uiteindelijk doe je gezond ondernemen samen. Dan adviseer ik meestal om daarbij vooral aandacht te schenken aan een goede dialoog tussen werknemers en hun leidinggevenden."

Matti - 930px

"Sinds het jaar 2020 richten wij ons steeds meer op gezondheid als totaal concept. Hierin is gezondheid niet alleen het ontbreken van ziekte. Ook de werkomgeving en de sociale omgeving zijn van invloed op iemands gezondheidsbeleving en well-being.

Zilveren Kruis ondersteunt de bedrijven hier graag bij; op strategisch niveau (wij noemen dat 'richten'), op tactisch niveau ('inrichten') en op operationeel niveau ('verrichten'). Vanzelfsprekend behouden de bedrijven altijd de regie.

Hoe doen we dat dan, dat adviseren?
We bekijken altijd eerst wat een werkgever haar medewerkers al aanbiedt. En of dat aanbod effectief is. Zo blijkt soms dat een cursus of training niet goed aansluit bij de doelgroep, zoals online trainingen voor oudere productiemedewerkers of hele taaie workshops voor 'millennials'. Dan vertel ik graag wat we samen kunnen doen om deze medewerkers gezond en bevlogen te houden. Het 'eigen-regie-model' kan daarbij helpen.

Een dergelijk strategisch advies maakt deel uit van het 'richten'. Daarna kunnen we samen met de werkgever het aanbod aan gezondheidsoplossingen(zowel curatief als preventief) anders vormgeven. Of een programma starten om de rol van de leidinggevenden te versterken.

Maar we kunnen ook een project starten dat gericht is op flexibel roosteren en het verlagen van de werkdruk. Daarmee komen we bij het 'inrichten' van het beleid voor duurzame inzetbaarheid. Voor specifieke vragen over de inzet van interventies kun je tijdens kantooruren snel terecht bij Nancy Lamboo van onze werkgeversdesk. En anders maken mijn collega Liesbeth Hooghoudt of ik graag een afspraak.

Matti Paulissen, consultant gezond ondernemen, telefoon: (06) 101 157 70