Wij delen kennis en ervaringen

Activiteitenkalender meerjarenprogramma 'Fit & Vitaal'

Voor dit najaar en de eerste kwartalen van volgend jaar staan de volgende onderwerpen op het programma:

Vignet meerjarenprogramma Fit en Vitaal - 465px

 

ACTIVITEITEN 2021

ACTIVITEITEN 2020

 • Op 24 november a.s. organiseert WENB voor het 'Lerend Netwerk Fit & Vitaal' een webinar over het 'Dashboard DI' en het omgaan met coronastress en -kansen: 'het ontdekken, leren en co-creëren'. Prof. Dr. Tinka van Vuuren praat u bij over de trends en de ontwikkelingen en neemt u mee in de sectorale verschillen en overeenkomsten. Het tweede deel van het webinar wordt gewijd aan het omgaan met coronastress en de kansen die de coronacrisis biedt om het werk anders in te richten. In een workshop onderzoeken we samen welke kansen en stressfactoren er zijn, en bedenken we samen nieuwe manieren en oplossingen.

 • Vanaf het vierde kwartaal van 2020 kun je 'toolboxes' om vitaler te werken downloaden van het online platform 'De Slimste Handen Toolbox'. Deze toolboxes zijn ontwikkeld samen met technici. Hiermee kun je thema’s als gezond en veilig werken, omgaan met werkdruk, beter worden in je werk en samenwerken bespreekbaar maken in technische teams. Deze toolboxes worden in het eerste kwartaal van 2021 uitgebreid met ondersteunende tools voor teamleiders en HR. Heb je behoefte aan een online kick-off met HR en teamleiders, dan kun je contact opnemen met Rachelle Handgraaf, telefoon: (06) 556 933 63.

  Download de onepager 'Slimste Handen Toolbox voor vitaler werken' (pdf)

 • Vanaf het vierde kwartaal van 2020 kun je als organisatie op een zelf te plannen moment in 2021 gebruikmaken van de 'Methodiek DI en de ouder wordende medewerker'. Deze is van toepassing op alle medewerkers en je kunt zelf de specifieke doelgroep definiëren. De methode maakt gebruik van het eigenregiemodel en richt zich op het creëren van een breed draagvlak. Door een participatieve aanpak worden met de doelgroep thema’s en uitdagingen gedefinieerd en oplossingen gezocht. Heb je vragen of wil je graag sparren over de mogelijkheden binnen jouw organisatie, neem dan contact op met Matti Paulissen van Zilveren Kruis, telefoon: (06) 101 157 70.

  Download de onepager 'Methodiek Duurzame Inzetbaarheid voor de ouder wordende medewerker' (pdf)

ACTIVITEITEN 2021

 • In januari 2021 organiseren we weer 'Intervisiesessies corona, verzuim en inzetbaarheid'. Je kunt hieraan deelnemen via Zilveren Kruis. De geplande data zijn: dinsdag 12 januari en donderdag 21 januari (beide sessies van 13.00-14.30 uur)
  Wil je deelnemen, stuur dan jouw verzoek aan Floor van den Heuvel. Er is per sessie plaats voor zes personen. Daarna volgt een bevestiging met link voor MS-Teams van Zilveren Kruis.

 • Vanaf februari 2021 start de eerste 'VitaliteitsCrossOver', gevolgd door twee trajecten in het najaar 2021. Tijdens dit traject gaan technische vakmensen, HR en directie samen vraagstukken over vitaliteit in het bedrijf verkennen en verbeteren. Heb je al vragen of interesse in deelname, dan kun je vrijblijvend contact opnemen met Josje Damsma van CrossOver, telefoon: (06) 449 059 57.

  Download de onepager 'Vitaliteitscrossover voor en door de hele organisatie' (pdf)

 • In maart of april 2020 start de tweede pilot 'Zes Zonder Stress'. Een initiatief waar technische vakmensen individueel en in teamverband de 'challenge' aangaan op hun fysieke en mentale vitaliteit. In totaal kunnen er drie teams meedoen. Heb je belangstelling of wil je weten of 'Zes zonder Stress' ook voor andere doelgroepen binnen je organisatie in te zetten is, neem dan contact op met Marlous Roelofs van CrossOver, telefoon: (06) 290 205 38.

  Download de onepager 'Zes zonder Stress voor meer vitaliteit' (pdf)

 • In het tweede kwartaal van 2021 organiseert de WENB een bijeenkomst of een webinar voor het 'Lerend Netwerk Fit & Vitaal'. Houd deze activiteitenkalender dus in de gaten!

Onderdeel van mantelcontract voor de zorgverzekering

logo Zilveren Kruis met pay-off

Het meerjarenprogramma 'Fit & Vitaal' maakt deel uit van het mantelcontract voor de zorgverzekering dat WENB per
1 januari 2020 met Zilveren Kruis heeft afgesloten voor vijf jaar.

Wat is er al gedaan?

 • In oktober werd de 'Slimste Handen Toolbox' getest bij een paar organisaties. Deze bevat instrumenten voor de (mentale) vitaliteit die aansluiten bij het werk van technische vakmensen. Het gaat erom dat zij - en hun teamleiders - het belang van (mentale) vitaliteit gaan inzien en dat zij daadwerkelijk met hun vitaliteit aan de slag gaan. Wij bieden de HR-professionals binnen onze bedrijven een overzicht van de beschikbare 'tools' en zullen de impact van de initiatieven tonen.

 • Op 25 september werden de awards 'Vitaalste Handen van Nederland' en 'Vitaalste Vakbedrijf van Nederland' uitgereikt aan technische vakmensen en werkgevers die uitblinken op gebied van mentale vitaliteit voor technische vakmensen. De periode voor het nomineren van professionals, teams en werkgevers is op 17 juni 2020 geopend door de organisatie van CrossOver. Meer informatie vind je op de website van 'De Slimste Handen'.

 • Op 1 september organiseerde de WENB voor het nieuwe 'Lerend Netwerk Fit & Vitaal' een webinar over de mentale weerbaarheid van medewerkers.

 • In juli werd gestart met de doorontwikkeling en het testen van de 'Talentenscan Vitaliteit' bij technische vakmensen (monteurs) en hun teamleiders. Hierbij wordt aandacht besteed aan stressbestendigheid, omgaan met werkdruk/stress.
  In september hebben we een webinar georganiseerd waarin de testresultaten werden gedeeld met de (beleids)adviseurs HR.

 • Eveneens in juli is de werving voor de pilot 'Zes zonder stress' gestart. Binnen deze pilot strijden zes teams van technische vakmensen van verschillende bedrijven (sectoren) tegen elkaar. Gedurende zes weken voeren zij verschillende opdrachten ('challenges') uit, onder andere op het gebied van mentale vitaliteit.

Meer weten?

Voor meer informatie, suggesties of interesse voor deelname aan een denk-/doetank, neem dan contact op met Floor van den Heuvel.