Introductie jaarthema Inclusie

Waarom is inclusie zo belangrijk voor goed werkgeverschap?

vignet All inclusive - full colour - 765x300px
vignet All inclusive - full colour - 765x300px Thema nieuw ontwerp van werk 80px

Inclusief werkgeverschap is nodig voor de continuïteit van jouw organisatie! Onze maatschappij is steeds diverser, en dat zijn de werknemers van bedrijven dus ook.

De arbeidsmarkt is niet alleen krap maar ook zeer divers. Als een organisatie nog over voldoende medewerkers wil beschikken dan kan dat alleen als de organisatie in staat is om medewerkers met uiteenlopende achtergronden en kenmerken aan te trekken en deze ook te behouden.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
Ook vanuit het maatschappelijk verantwoord ondernemen wil je dat je organisatie een afspiegeling is van de maatschappij. Daar zit een intrinsieke motivatie onder, je gelooft als organisatie dat het zo hoort. Een diverse samenstelling levert meer creativiteit en innovatie op, omdat er ook een beter beeld zal zijn van de behoefte en context van de (diverse) klant. Er zijn natuurlijk ook andere redenen om inclusief te worden, zoals wetgeving die verplicht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen. Daarvoor geldt: aannemen is één, aan boord houden is twee.

Jaarthema 2022-2023
Redenen genoeg voor de WENB om inclusie als jaarthema extra onder de aandacht te brengen. Eigenlijk zou inclusie geen thema moeten hoeven zijn, maar uit de praktijk blijkt dat het nog niet zo makkelijk is. Iedereen kijkt vanuit het eigen (gevormde) perspectief doet op basis daarvan bewust en onbewust aannames. Met het jaarthema willen we de bewustwording vergroten. Dat doen we met voorbeelden uit de praktijk en verschillende workshops. We trapten het thema af op onze Verenigingsdag.

Wat is inclusie?
Er zijn vele definities van inclusie. Het gaat erom dat we ons welkom voelen, gewaardeerd en gerespecteerd. We zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. De definitie van Jitske Kramer, spreker tijdens onze Verenigingsdag, laat zien dat het gaat over hoe we met elkaar omgaan en willen gaan:

"Inclusie gaat over wie ergens aan mee mag doen, wie mag meepraten en wie meebeslist. En wie vooral niet. Inclusie is het omgaan met grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten’. Ofwel de cultuur van je organisatie, of zoals Jitske dat zegt; "Culturen maken mensen, mensen maken culturen."

Inclusie houdt in dat iedereen erbij hoort en mee mag doen, maar niet alles mag. Samen zijn we de maatschappij, samen zijn wij organisaties. We voelen ons welkom, gewaardeerd en gerespecteerd. Een maatschappij waarbij je jezelf kan zijn, waar je welkom bent en welzijn ervaart.

Inclusie is iets anders dan diversiteit
Bij diversiteit gaat het om het bevorderen van een divers samengestelde organisatie. Diversiteit gaat over alle zichtbare en onzichtbare kenmerken waarin mensen van elkaar verschillen. Zichtbare kenmerken zijn bijvoorbeeld huidskleur, leeftijd en lichamelijke beperking. Voorbeelden van onzichtbare kenmerken zijn normen, waarden, overtuigingen en werkstijlen.

Naar de interviews  -  Naar de workshops  -  Terug naar het overzicht