Arbeidsmarkt

Onze adviseurs voor dit thema: Marinika Knoef en Leila Zariouh

thema-arbeidsmarkt
thema-arbeidsmarkt Thema arbeidsmarkt 80px

Nederland stapt over op duurzame energie. De ambities daarvoor zijn vastgelegd in het Klimaatakkoord. Om deze ambities waar te maken zijn de komende jaren vele extra vakkrachten nodig. De schaarste aan technisch personeel kan deze ambitie in gevaar brengen.

De WENB behartigt de belangen van de sectoren, die midden in de energietransitie opereren, maar ook de sectoren die de verduurzaming van Nederland helpen vormgeven. In de komende jaren kennen onze sectoren de volgende uitdagingen:

  • groei van werkgelegenheid als gevolg van o.a. de energietransitie;
  • schaarste op de arbeidsmarkt wat de benodigde talenten voor de toekomst betreft;
  • uitstroom van cruciale technische vakkrachten als gevolg van het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd;
  • continu blijven scholen van werknemers, veiligheid is cruciaal;
  • flexibel meebewegen met innovatie en kennisontwikkeling (digitalisering).

Tekort aan technici

Voor de periode 2022–2026 hebben de sectoren van de WENB circa 17.500 technici nodig. Dit is inclusief gecontracteerde aannemerij. Dit cijfer is gericht op de grootste tekortgroep, namelijk technici. Overige functies zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. De cijfers van SEO economisch onderzoek zijn als input gebruikt in de arbeidsmarktrapportages voor het Aanvalsplan Arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie.

Meer informatie
Heb je vragen over het Aanvalsplan, neem dan contact op met Leila Zariouh, adviseur werkgeverszaken en arbeidsmarkt.

Arbeidsmarktbeleid WENB

De belangrijkste doelstelling van ons arbeidsmarktbeleid is om nu (en in de toekomst) in te zetten op het het vinden, verwerven en behouden van vakkrachten voor de energiesector. Daarom investeren wij ruim in de scholing van de huidige medewerkers, besteden we veel aandacht aan het bereiken van nieuwe instroom, en werken we aan de veiligheid en duurzame inzetbaarheid van medewerkers.

In onze aanpak focussen wij op:

  • instroom
  • opleiden
  • behoud van technici en vakmanschap
  • een Leven Lang Ontwikkelen (LLO)

We vergroten de instroom door als energiesectoren samen te werken aan het aantrekken van arbeidsmigranten, in te zetten op Werk-naar-Werk-trajecten en het vergroten van de opleidingscapaciteit.

Ook het Aanvalsplan Techniek, programma’s als 'Sneller aan de Slag', om de zij-instroom te vergroten, en onze belangenbehartiging richting Den Haag dragen hieraan bij.

Lobby Arbeidsmarkt & Onderwijs

De lobby geven we op het terrein van Arbeidsmarkt & Onderwijs mede vorm samen met de Industrie Coalitie (deze bestaat uit Bouwend Nederland, Techniek Nederland, FME, Metaalunie, Bovag en de WENB).

Meer informatie
Heb je vragen over onze lobby en de contacten met verschillende allianties, neem dan contact op met Marinika Knoef, programmamanager arbeidsmarkt.