31 maart 2022

Ploegendiensten binnen sectoren GEO, PLb en NWb

Werkgeversvereniging WENB
WENB-d 765x300px

Onze adviseurs krijgen regelmatig vragen over ploegendienstroosters en de toeslagen die hierbij horen.

Vormgeving ploegendienstroosters
De adviseurs van de WENB geven geen advies over hoe een ploegenrooster eruit moet zien. De Arbeidstijdenwet en in sommige gevallen de cao geven hiervoor de randvoorwaarden voor bijvoorbeeld maximale arbeidstijd en minimale pauze en rustmomenten. Verder moet het ploegendienstrooster aansluiten bij de behoeften van het bedrijf. De werkgever moet een nieuw ploegendienstrooster altijd volgens artikel 27 lid 1b van de Wet op de Ondernemingsraden voor instemming voorleggen aan de ondernemingsraad.

Het bepalen van de ploegentoeslag
Verschillende cao’s van de WENB geven regels voor het vaststellen van het percentage ploegentoeslag dat voor een bepaald ploegendienstrooster betaald moet worden. De hoogte van de ploegentoeslag hangt af van de feitelijke arbeidsduur en de zwaarte van het rooster. De zwaarte van het rooster wordt bepaald met behulp van de in de cao opgenomen inconvenientenmatrix die een bepaalde zwaarte uitgedrukt in punten geeft voor het werken op bijvoorbeeld uren in de nacht of uren het weekend. De adviseurs van de WENB helpen de leden bij het bepalen van het juiste ploegendienstpercentage als bedrijven bijvoorbeeld een nieuw ploegendienstrooster willen invoeren.

Meer variëteit in ploegendienstroosters
Binnen de bedrijven die bij de WENB zijn aangesloten zien we een steeds grotere variëteit aan ploegendienstroosters. Dit komt doordat bedrijven hun bezetting steeds nauwkeuriger willen afstemmen op de behoefte aan inzet van medewerkers op bepaalde momenten. Volcontinudiensten, waarbij de medewerkers in een vijfploegendienst werken, worden bijvoorbeeld ingeruild door zes- of zevenploegendiensten, waarbij medewerkers per cyclus een of twee dagen in dagdienst werken.

Ook worden verschillende ploegenroosters met elkaar gecombineerd, zodat bedrijven op drukkere momenten meer medewerkers ter beschikking hebben dan op minder drukke momenten. Ook zien we steeds vaker dat ploegendienstroosters worden afgestemd op de behoeften van een medewerker. Een medewerker wil bijvoorbeeld niet op bepaalde dagen werken of wil geen of minder nachtdiensten meer draaien. Wijzigingen in ene ploegendienstrooster betekent vaak een wijziging van zwaarte van het rooster en/of een wijziging in het aantal te werken uren. Dit betekent dus weer een nieuwe, op het specifieke rooster afgestemde ploegentoeslag.

Meer weten?
Heb je vragen over de hoogte van de ploegentoeslag die bij een bepaald ploegendienstrooster horen? Neem dan contact op met Gabriëlle Verberne of Rolf Blankemeijer.