24 juli 2020

Het stokje van de Commissie Borstlap wordt overgenomen

200615 Nieuw ontwerp van werk - 765px

Begin dit jaar presenteerde de Commissie Borstlap het rapport 'In wat voor land willen wij werken?'. Het advies geeft richting aan een nieuw ontwerp voor de regulering van werk. Met het uitbrengen van dit advies zat het werk voor de commissie erop. Zoals de voorzitter van de commissie, Hans Borstlap, het verwoordt in het rapport, is het nu aan anderen om het stokje over te nemen. Vanuit de WENB gaan we in het netwerk 'Naar een nieuw ontwerp van werk' met de leden aan de slag met de thema’s, die we kunnen borgen in de cao.

Platform Toekomst van Arbeid concretiseert de adviezen van de Commissie Borstlap
Eind juni presenteerde het 'Platform Toekomst van Arbeid' haar aanbevelingen over werken, leren en verzekeren in de toekomst. Dit platform heeft een breed maatschappelijk draagvlak, door vertegenwoordigers vanuit publieke en private partijen die participeren op persoonlijke titel.

Een leven lang ontwikkelen, de spelregels op de arbeidsmarkt, de vormgeving van inkomenszekerheid, de basis van de arbeidsmarkt en de start van jonge kinderen als werkenden van de toekomst. De voorstellen voor deze vijf onderwerpen worden gepresenteerd als bouwstenen van een regeerakkoord. Met als boodschap zekerheden niet te zoeken in het contract, maar in de skills die tot werkzekerheid leiden. Het gaat dus om investeren in mensen. Veel van de voorstellen zijn ook al doorgerekend door SEO Economisch onderzoek.

Met het rapport 'Investeren in mensen' geeft het 'Platform Toekomst van Arbeid' invulling aan de oproep van de Commissie Borstlap om de voorstellen verder te brengen. Zoals Aart Jan de Geus, oud-minister van Sociale Zaken, het op 20 juli 2020 in het Financieele Dagblad formuleerde: “Wij hebben de oefening gedaan: hoe zouden de voorstellen voor leven lang ontwikkelen en de toekomstige inrichting van de arbeidsmarkt van de Commissie Borstlap er concreet uit moeten zien. Borstlap zet de deur naar de kamer open, wij richten de arbeidsmarkt in.” Vooruitlopend op een volgend jaar nieuw te smeden regeerakkoord heeft Aart Jan de Geus de voorstellen toegelicht aan de huidige minister van SZW, Wouter Koolmees.

WENB en WWb pakken de handschoen op
Het online jaarcongres 'Naar een nieuw ontwerp van werk' van de WENB, dat gehouden werd op 8 juni 2020, stond volledig in het teken van de aanbevelingen van de Commissie Borstlap. De volgende stap is te bepalen wat onze leden vanuit de praktijk van de aanbevelingen vinden. Vooral interessant zijn de aanbevelingen die we zelf kunnen oppakken; die dus geen bouwstenen voor een regeerakkoord zijn, maar kunnen worden opgenomen in een cao.

Om een beeld te krijgen van hoe onze leden hier naar kijken, hebben we een paar weken geleden een enquête gehouden onder de leden van de WENB en de WWb. Deze enquête is inmiddels door veel leden ingevuld en geeft een goed beeld, waarvoor dank.

Uitkomst enquête: aan de slag met 'weerbaarheid' en 'wendbaarheid'!
Uit de enquête bleek dat de leden van de WENB en de WWb de vier hoofdvragen zeer interessant vonden. We gaan daar dus mee aan de slag.

Binnen het thema 'weerbaarheid' zoeken we antwoorden op de vragen:

  • Hoe blijven mensen - gedurende hun hele loopbaan - bezig met hun ontwikkeling en inzetbaarheid?
  • Wat kunnen we als werkgevers doen om de leercultuur in de sector te bevorderen?

Bij het thema 'wendbaarheid' diepen we de volgende vragen uit:

  • Hoe kunnen we als sector de interne flexibiliteit vergroten?
  • Hoe maken we interne flexibiliteit aantrekkelijker voor werkgevers en werknemers?

Aanvullend bekijken we hoe we cao-afspraken over werk en contractvormen kunnen versimpelen (thema 'duidelijkheid')

Doe je mee?
In vier denksessies van het nieuwe netwerk 'Naar een nieuw ontwerp van werk' beantwoorden we aan de hand van de methodiek van 'De Argumentenfabriek' en onder leiding van Frank van Kalshoven (of een collega) de vragen die de leden het meest interessant vinden. De sessies worden verdeeld over twee of vier dagen; fysieke bijeenkomsten als het kan of online als het moet.

Meer weten?
Heb je vragen over het netwerk 'Naar een nieuw ontwerp van werk', neem dan contact op met Irma Visser of Gabriëlle Verberne.