Weet je het nog? Het WENB-jaarcongres in 2020, met de titel 'Naar een nieuw ontwerp van werk'? We organiseerden toen ons eerste online congres. Dat was in het voorjaar van 2020 nog wel even wennen. Wat niemand die middag merkte, was dat ons internet vlak voordat het congres begon eruit lag: een door graafwerkzaamheden doorgesneden kabel in de nabije omgeving. Door een mobiele telefoon met 4G is het online jaarcongres gered. En natuurlijk ook door de stressbestendige WENB-collega’s.
Centraal stond het advies van de commissie Regulering van Werk (ook wel genoemd de commissie- Borstlap) met de titel 'In wat voor land willen wij werken?'. Hans Borstlap, de voorzitter van deze commissie, lichtte tijdens het congres de verstrekkende voorstellen tot herinrichting van de arbeidsmarkt, de sociale zekerheid en het arbeidsrecht toe. Geen aanpassingen op de huidige regelingen, maar nieuw ontwerp van werk. Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakcentrale, gaf zijn visie op de voorstellen vanuit het perspectief van de werknemers.
Voor een nieuw ontwerp van werk heb je wet- en regelgeving nodig. Dat vindt plaats in het Haagse. Wij richten ons met name op wat kan in lijn met de aanbevelingen van de Commissie Borstlap door de werkgevers worden opgepakt. Bijvoorbeeld in cao’s.
Waar staan we nu?
Binnen de WENB hebben we in de afgelopen twee jaar regelmatig aandacht besteed aan het advies van de commissie-Borstlap. Na het onlinecongres inventariseerden wij via een enquête welke thema’s uit het advies de leden belangrijk vonden. De leden waren duidelijk: een leven lang ontwikkelen en de interne wendbaarheid.
In het najaar van 2020 zijn deze twee thema’s in samenwerking met De Argumentenfabriek in denksessies verder uitgewerkt. In 2021 is de publicatie van deze uitwerking verschenen. De arbeidsmarkt is een belangrijk thema voor werkgevers.
Ook dit jaar besteden we hier vanuit de WENB veel aandacht aan, onder meer in themabijeenkomsten. Ook gaan we ermee verder in onze cao’s, waarin we onder meer afspraken willen maken over een leven lang leren en de interne wendbaarheid. Een voorbeeld hiervan is de sector PLb. In de lopende cao-onderhandelingen hebben de werkgevers voorgesteld om in een proces van co creatie de belangrijke thema’s van vandaag en morgen uit te werken. De thema’s ontwikkelen en leren alsmede wendbaarheid en aanpassingsvermogen maken onderdeel uit van de agenda van dit proces.
Waar staat ‘Den Haag’ nu?
De SER adviseerde medio vorig jaar het nog te vormen nieuwe kabinet om fors te investeren in zekerheid van werk en inkomen. Met het advies voor de middellange termijn (van 2021 tot 2025) gaf de SER een visie op de toekomstige arbeidsmarkt. Het nieuwe kabinet kwam er eind vorig jaar en in het coalitieakkoord worden de adviezen van de commissie-Borstlap en de SER genoemd. Het gaat zelfs verder dan het noemen. Het eindrapport van de commissie-Borstlap en het hoofdstuk 'Arbeidsmarkt, inkomensverdeling en gelijke kansen' uit het SER-advies vormen de leidraad voor hoe de inrichting van de arbeidsmarkt van de toekomst eruit komt te zien. De arbeidsmarkt van de toekomst vraagt om een samenhangende benadering.
In de planningsbrief van het Ministerie van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid van afgelopen februari meldt de minister graag aan de slag te willen met de aanpak van de arbeidsmarkt. In samenhang en in overleg met uitvoering, sociale partners en andere maatschappelijke partners wordt het brede arbeidsmarktbeleid uitgewerkt. De hierbij genoemde thema’s zijn de ambities ten aanzien van flex/vast, zzp, van werk(loosheid) naar werk en leven lang ontwikkelen. Naar een arbeidsmarkt die werkt voor iedereen.
De ambitie van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is om voor het zomerreces van 2022 een eerste hoofdlijnenbrief of eventueel verschillende brieven op deelclusters te sturen. Wij wachten nu op wat er in de komende maanden uit Den Haag komt: wordt vervolgd!
Gabriëlle Verberne