31 maart 2022

"Boksen of schudden?"

Reinier Rutjens 765x300px

Reinier Rutjens hoopt dat we de goede corona-inzichten vasthouden.

"Ik ben de laatste weken weer meer op reis naar leden of andere bijeenkomsten. Dat is leuk en nuttig tegelijk. Als vereniging is het verbinden van mensen en organisaties immers onze core business. Ik merk dat we soms nog wel even aarzelen of we een boks geven of een hand schudden als we iemand begroeten. Ook moet ik in mijn agenda weer rekening moet gaan houden met reistijden. En ik ben niet de enige. Na twee jaar sta ik weer geregeld samen met mijn medeweggebruikers ouderwets in de file en ook de trein stroomt weer vol.

Verbazingwekkend hoe snel deze overgang naar het 'oude normaal' gaat! Terwijl we niet zo lang geleden nog spraken over het 'nieuwe normaal'. Weet je het nog? We hadden ons voorgenomen om minder te gaan reizen en meer vanuit huis werken. De coronacrisis heeft ons geleerd dat dit in veel gevallen prima gaat. En we zouden ook minder vaak het vliegtuig pakken en meer lokaal onze spullen gaan kopen. En oh ja: dat praatje met je buurman of postbesteller tijdens de middagwandeling, waardoor je ineens ontdekte met welke mensen je al jaren in de straat woont.

Ik denk dat dit hele goede inzichten zijn. Maar vraag mij wel af hoe lang we die goede voornemens ook blijven vasthouden. Het risico bestaat natuurlijk dat we in een heel rap tempo weer in ons oude gedrag vervallen. Laten we dat voorkomen en de nieuwe inzichten behouden, zoals het hybride werken. Het gaat echter wel snel. Ik heb nu al het gevoel dat het schudden van handen - alle nog steeds hoge besmettingscijfers ten spijt - al weer helemaal geaccepteerd is en dat de boks in het oude normaal het veld moet ruimen. Wat denk je: komen de drie zoenen ook weer terug?"

Reinier Rutjens