Werkgevers en de vakbonden hebben de tijd genomen om de verschillende thema’s te bespreken, waaronder de structurele salarisverhoging. Partijen liggen nog ver uit elkaar. Naast het salaris is er onder andere gesproken over verlof, de sectorale evaluatie van de pilot feestdagenkalender, verlenging van de vitaliteitsregeling, aflossen van studieschuld en het DI-budget.
Uitdagingen sector
Zoals in ons vorige bericht aangegeven, staan we als sector voor een enorme uitdaging om de energietransitie zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met een groei en verandering van onze werkpakketten in een krappe arbeidsmarkt, hebben we de tijd, het talent en de energie van al onze medewerkers hard nodig. De wens van de vakbonden om de werkweek te verkorten met behoud van salaris en een collectieve regeling voor vervroegde uittreding (RVU), passen hier volgens werkgevers niet bij. Het doel van werkgevers is juist dat medewerkers gezond en vitaal kunnen doorwerken tot aan hun pensioen. Het verlengen van de vitaliteitsregeling sluit hier beter bij aan.
Modernisering cao
Sinds eind vorig jaar is een werkgroep van werkgevers en kaderleden aan de slag met het verduidelijken van de tekst van de cao NWb. Voorstellen van de werkgroep worden aan de cao-tafel besproken.
Aanvullend hierop, stellen werkgevers de volgende vereenvoudiging voor. Nu krijg je bijvoorbeeld voor 40 uur werken, 38 uur salaris en 38 uur pensioenopbouw. De andere 2 uur zijn als 5,2% ADV onderdeel van je Persoonlijk Budget. Het voorstel is om deze ADV toe te voegen aan je maandsalaris. Dan wordt 40 uur werken, 40 uur salaris en 40 uur pensioenopbouw. Wel zo duidelijk. Uiteraard blijft parttime werken mogelijk. Door de eindejaarsuitkering toe te voegen aan het Persoonlijk Budget, kun je nog steeds 284 uur verlof kopen.
Tot slot
In de volgende onderhandelingsronde praten werkgevers en de vakbonden met elkaar verder. Het volgende overleg staat gepland op 16 mei 2025.