Met dit bericht delen we de laatste stand van zaken.
Het overleg is tot nu toe constructief verlopen en over een aantal zaken zijn we het roerend eens. Als cao partijen willen we allemaal investeren in de ontwikkeling van medewerkers in de sector, het financieel welzijn en duurzame inzetbaarheid. We zijn elkaar op onderwerpen genaderd, maar over een collectieve loonsverhoging zijn we het nog niet eens geworden.
Als werkgevers stellen we de komende twee jaar een mooi en aantrekkelijk totaalpakket voor, dat past bij onze sector en recht doet aan de uitdagingen waar we voor staan.
Ons voorstel
- Loonsverhoging van 4,75% bij een looptijd van 24 maanden, bestaande uit:
- 2% loonsverhoging per 1 januari 2025
- 0,75% loonsverhoging per 1 juli 2025
- 2% loonsverhoging per 1 januari 2026
En vanaf 2025:
- Het verhogen van het minimumuurloon in onze sector naar 16 euro per uur.
- De overwerktoeslag voor deeltijders wordt gelijk aan de toeslag voor voltijders.
- Invoeren van verlofsparen waardoor je zelf de mogelijkheid hebt, om verlof op te bouwen voor een langere periode, en in te zetten op het moment dat jij het nodig hebt, bijvoorbeeld voorafgaand aan pensioen of een sabbatical.
- Verduidelijken van de bestedingsmogelijkheden van het Persoonlijk Ontwikkel Budget (POB) en verhogen van het budget naar 600 euro bruto per jaar.
- Verhoging van de bijdrage aan de collectieve ziektekostenverzekering met 20 euro naar 380 euro bruto per jaar.
- Bijdrage aan het Opleidings- en Ontwikkelingsfonds (O&O) van 0,1% van de loonsom per jaar voor opleiding en ontwikkeling van medewerkers in onze sector.
- 5 mei Bevrijdingsdag als vaste vrije feestdag.
- Mogelijkheid tot ruilen van feestdagen voor een andere feestdag dan die in de cao genoemd zijn.
- Het rouwverlof bij buitengewoon verlof uitbreiden naar 7 werkdagen voor de familierelaties die in de cao zijn genoemd, plus mogelijkheden tot maatwerk.
- Het Sectoraal Sociaal Plan ongewijzigd verlengen gedurende de looptijd van de cao.
- Een onderzoek naar aanleiding van het landelijk akkoord ‘gezond naar pensioen’ of volgens de in mei 2025 gegeven richtlijnen zwaar werk in onze sector voorkomt en welke duurzaam inzetbaarheid (DI) maatregelen er zijn of ontbreken. Doel is om een Regeling voor Vervroegde Uittreding (RVU)als maatwerk in te kunnen blijven zetten in individuele gevallen.
We behouden met dit pakket onze goede beloningspositie en tegelijkertijd blijven we op de lange termijn een stabiele en betaalbare sector waarmee we recht doen aan onze maatschappelijke rol als energiesector.
De inzet van de vakbonden is grotendeels gebaseerd op hun landelijke agenda. Een agenda die niet aansluit op de specifieke situatie en uitdagingen van onze sector. De voorstellen van beide vakbonden leiden tot een forse structurele kostenstijging. Met het oog op de continuïteit van onze bedrijven en daarmee de zorg voor onze medewerkers vinden wij dit onverantwoord.
Vervolg
Op 16 januari staat weer een overleg gepland. Afhankelijk van het verloop van de verdere onderhandelingen kan het bovenstaande pakket nog wijzigen. Een kortere looptijd heeft bijvoorbeeld invloed op de loonstijging en de andere arbeidsvoorwaarden.
Er is dus nog werk aan de winkel. We hopen elkaar met kennis van en hart voor de sector te naderen en tot een goed totaalpakket te komen.
De sector-cao PLb loopt tot en met 31 december 2024. De cao blijft van kracht totdat er een nieuwe cao is afgesloten.
Lees meer over wie er namens werknemers en werkgevers aan tafel zitten.