08 februari 2023

Column Reinier Rutjens: ‘Een veel te kleine stap’

Werkgeversvereniging WENB
Reinier Rutjens 765x300px

Aanpassing STAP-regeling gaat lang niet ver genoeg.

Het leek zo’n goed idee: iedereen heeft recht op 1.000 euro voor een opleiding, zodat men kan werken aan duurzame inzetbaarheid. Een heel eenvoudige en concrete overheidsmaatregel om (bij-) scholing te ondersteunen.

Goed plan, zou je denken. Totdat enkele cowboys van de particuliere opleidingsmarkt hier bovenop sprongen en met dit overheidsbudget opleidingen aanboden, zoals: aromatherapeut, crypto-beleggen bij Miss Bitcoin of een zelfontwikkelingscursus in Parijs. En dat vond gretig aftrek. Gelukkig greep de minister in, zette de regeling stop en scherpte de regels aan.

Aan het einde van deze maand gaat de regeling weer open. Maar ondanks dat deze aanscherping goed is, gaat het - denk ik - niet ver genoeg. Deze regeling schiet namelijk subsidies als een ongericht schot hagel op de opleidingsmarkt. Wat nu nodig is, is een doelgericht schot op opleidingen voor beroepen waaraan een tekort is én die van maatschappelijk belang zijn, zoals de energietransitie. Daar moeten we nu als maatschappij veel meer op investeren.

Het was dan ook mooi geweest als de minister was meegegaan met kamerbreed aangenomen motie van VOLT-leider Dassen die het kabinet oproept de STAP-regeling meer gericht in te zetten voor maatschappelijk cruciale sectoren, zoals techniek en ICT. Wij pleiten als technische branches voor een stevige impuls in technisch onderwijs. Hopelijk zet de minister na dit kleine stapje snel een grote stap waarmee we echt verder komen.

Reinier Rutjens