Per 1 augustus 2022 treedt de wet 'Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden' in werking. Het doel van deze wet is het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden van werknemers door transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden te bevorderen. Met deze wet wordt de EU-richtlijn 2019/1152 in de Nederlandse wetgeving veranderd.
De belangrijkste wijzigingen ten opzicht van de huidige wetgeving zijn:
- Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verplichte en niet verplichte opleidingen. In geval van verplichte opleiding moet de werkgever de scholing kosteloos aanbieden, de tijd beschouwen als werktijd en de scholing indien mogelijk onder werktijd laten plaatsvinden. De scheidslijn tussen verplichte en niet verplichte opleidingen is niet glashelder. De omstandigheden van het geval bepalen of sprake is van al dan niet verplichte scholing in de zin van deze wet. Ik ben benieuwd naar de eerste uitspraken van kantonrechters.
- Een verbod op nevenwerkzaamheden is nietig, tenzij de werkgever een beroep kan doen op een objectieve rechtvaardigingsgrond.
- De wettelijke informatieplicht van de werkgever wordt verruimd bij indiensttreding, een aantal gegevens moet binnen een week en andere gegevens moeten binnen een maand na aanvang van het werk worden verstrekt.
- Werknemers krijgen het recht de werkgever om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden te verzoeken.
Meer informatie over deze wet lees je in de factsheet wet Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden en de bijbehorende checklist.
Gabriëlle Verberne