04 oktober 2022

Succesvol webinar ‘Inclusief werken: hoe doe je dat?’

Werkgeversvereniging WENB
visual webinar inclusie - 765x300px

In het kader van 'Diversity Day' gaven presentatrice Lauren Verster en schrijfster Sophie van der Stap een inspirerend webinar over inclusief werken; een mooie aansluiting op ons jaarthema: inclusie. 

We kijken terug naar een bevlogen sessie waarbij de dames ons, na een introductie van Reinier Rutjens, meenamen in hoe zij in contact kwamen met verschillende mensen en verschillende culturen. Dit raakt aan de quote die keynotespreekster Jitske Kramer tijdens onze verenigingsdag meerdere malen herhaalde: mensen maken culturen, culturen maken mensen. 

Hoe ga je om met al die verschillen? We hebben allemaal de beste intenties, maar vaak begrijpen we elkaar verkeerd. Sophie en Lauren gaven waardevolle tips als het aankomt op de verschillende vormen van luisteren die zowel in de werksferen als privé goed van pas kunnen komen. We noemen er enkele:  

  • Onbedoeld hebben we de neiging om vanuit de ik-intentie te luisteren. Het gevaar is dat we andermans verhaal benaderen vanuit onze eigen perspectieven. Wanneer we luisteren vanuit de jij-intentie, parkeren we onze eigen ervaringen en oordelen even om in het hoofd van een ander te kruipen. Daarbij is het belangrijk om je ‘nieuwsgierigheidsknop’ aan te zetten en je bewust te zijn van je oordelen - en deze even te parkeren. Hierdoor ontstaat ruimte voor een echt gesprek en kunnen we een ander vaak veel beter helpen;
  • Let op containerbegrippen. Respectvol met elkaar omgaan kan voor mij bijvoorbeeld iets anders betekenen dan voor jou. Wat betekent dat woord concreet en emotioneel voor jou?;  
  • Probeer waaromvragen te vermijden. Onbedoeld zit daar vaak een oordeel in. Als alternatief voor ‘Waarom eet jij nog vlees?’ roept ‘Hoe kijk jij naar de discussie over vleeseten?’ misschien een gelijkwaardiger gesprek op; 
  • Wees niet bang voor stiltes. Een stilte voelt vaak ongemakkelijk, maar geeft ruimte tot nadenken. Op termijn voelen stiltes niet maar aan als ongemak.  

Hoewel we allemaal verschillend zijn en deze verschillen inherent zijn aan veel factoren - karakter, opvoeding, ervaringen, opleiding, cultuur etc. - zijn we diep van binnen helemaal niet zo verschillend. Wat je afkomst of wereldbeeld ook is, uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde behoeftes (zie foto). Vanuit dit perspectief is je verplaatsen in een ander ineens niet zo heel moeilijk meer.  

Bekijk het webinar alsnog

Webinar Inclusief werken