Elco Schaufeli: 'Hoe houd je werknemers bevlogen?'

Impressie WENB Jaarcongres 2021

Werkgeversvereniging WENB
WENB Jaarcongres 2021 - Presentatie Elco Schaufeli - 765x300px.JPG

Elco Schaufeli, organisatieadviseur en partner bij onderzoeksbureau Triple I Human Capital en jurylid voor de 'Vitaalste Vakbedrijven', maakt kennis over mentale vitaliteit en DI praktisch toepasbaar voor werkgevers. Hij zoomde in op het thema bevlogenheid.

Elco vertelde ons over de betekenis van vitaliteit en bevlogenheid. Hoe ontstaat bevlogenheid? Hoe beïnvloed je bevlogenheid? Bevlogenheid is belangrijk, omdat het de basis vormt voor gezond en succesvol werken.

"Bevlogenheid is een toestand van opperste voldoening bij werknemers, die gekenmerkt wordt door vitaliteit, toewijding en absorptie."

Waarom bevlogen mensen beter presteren:

  • Ze zijn proactief en nemen initiatief;
  • ze stellen hogere doelen en voelen zich competent;
  • ze zijn intrinsiek gemotiveerd en gaan voor de inhoud;
  • ze vertonen pro-sociaal gedrag en zijn vriendelijk en coöperatief;
  • ze ervaren positieve emoties en verwerken informatie beter;
  • ze zijn gezond en verzuimen veel minder;
  • en ze gaan gemakkelijker met veranderingen om.

"Het verhaal van een organisatie over vitaliteit moet inspirerend zijn. Daaraan moeten de medewerkers zich kunnen spiegelen."

Verder vertelde hij uitgebreid hoe mensen mentale energie kunnen opdoen en behouden. En wat daarbij de belangrijkste 'drivers' zijn. Je kunt ook bouwen aan de bevlogenheid: als individu, als team en als organisatie. Tenslotte gaf hij de werkgevers tips en tien gouden regels mee.

Elco: "Ik roep de werkgevers op de vitaliteit van medewerkers serieus te nemen en er structureel naar te kijken, omdat het uiteindelijk veel kan bijdragen aan de effectiviteit van de sector."

Bekijk de videoregistratie van Elco's presentatie over bevlogenheid (Vimeo)

Naar pagina 4 van 5: de paneldiscussie over het werken na corona