De onderhandelingen voor een nieuwe cao beginnen voordat de lopende cao verstrijkt. De ambitie van de cao-partijen is om de nieuwe cao af te sluiten voordat de lopende cao eindigt. Dat betekent niet dat cao-partijen elkaar alleen maar tijdens de onderhandelingen over een nieuwe cao spreken.
De cao-partijen in de sector GEO treffen elkaar ook regelmatig om de voortgang van protocolafspraken en actualiteiten in de sector te bespreken.
Arbeidsvoorwaarden, wat is er nodig?
De werkgevers hebben een sectorvisie geformuleerd, die richting geeft aan alle afspraken die de werkgevers met de vakbonden voor de sector maken.
De cao-agenda van werkgevers wordt verder bepaald door de ontwikkelingen in de sector. Wat is er arbeidsvoorwaardelijk nodig om medewerkers en werkgevers in staat te stellen om hierop in te spelen?
Ook aanpassingen in de wet- en regelgeving kunnen een aanleiding zijn om de cao te willen aanpassen.
De vakbonden stellen eveneens een cao-agenda op waarin zij aangeven wat zij, namens werknemers in de sector, willen bereiken voor de komende cao.
Van onderhandeling via resultaat naar akkoord
Op basis van de cao-agenda’s, of ook wel inzet genoemd, gaan cao-partijen in onderhandeling om tot een nieuwe overeenkomst te komen.
Het resultaat wordt aan de eigen achterban voorgelegd voor akkoord. Voor de werkgevers gebeurt dat in het directeurenoverleg. Voor de vakbonden gebeurt dat door een ledenstemming.
Stemmen de achterbannen in met het resultaat, dan is er sprake van een akkoord. De teksten voor de nieuwe cao worden door cao-partijen gemaakt en daarna aangemeld bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Tijdlijn van het cao-proces
Het cao-proces bestaat uit de volgende onderdelen:
- Voorbereidingen
- Agenda bepalen (de inzet en voorstellen)
- Onderhandelingen
- Resultaat / akkoord
- Ledenraadpleging
- Totstandkoming van de nieuwe cao