'Duurzaam (groene) arbeidsvoorwaarden'

sector-plb
sector-plb Sector PLb 80px

Deze werkgroep is aan de slag met duurzame arbeidsvoorwaarden.

Passend bij de duurzame doelen van alle PLb-werkgevers willen we naast primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden ook duurzame en sociale arbeidsvoorwaarden. Welke dragen bij aan de energietransitie en wat is daarvoor nodig?

Actueel

Werkgroep cao PLb 2023-2024
De cao-partijen hebben de werkgroep gevraagd een inventarisatie te doen naar de best practices in de bedrijven op groene mobiliteit. Mobiliteit is een onderwerp dat in de bedrijven zelf wordt geregeld en binnen een aantal bedrijven wordt daar al veel op ‘groen’ gestimuleerd. In de uitvraag kwam naar voren dat thuiswerken, openbaar vervoer en elektrisch rijden meer gestimuleerd zou kunnen worden.

Wat kunnen we daarin van elkaar leren? De werkgroep brengt medio 2024 het advies uit aan de cao-partijen, om mee te kunnen nemen in het cao-overleg voor 2025.

Archief

De werkgroep duurzaam (groene) arbeidsvoorwaarden heeft een uitvraag gedaan onder alle collega’s in de sector. Ruim 1.250 medewerkers hebben de online vragenlijst ingevuld. Op basis van die uitvraag heeft de werkgroep een advies aan de cao-partijen gegeven.

Advies van de werkgroep:
Passend bij de duurzame doelen van alle PLb-werkgevers willen we naast primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden ook duurzame en sociale arbeidsvoorwaarden. Welke dragen bij aan de energietransitie en wat is daarvoor nodig?

De werkgroep heeft gekeken hoe collega’s gestimuleerd kunnen worden duurzame keuzes te maken. Uitgangspunt is de keuzevrijheid van de medewerker. Het gaat daarbij niet om te verplichten, maar om duurzame keuzes te stimuleren en te faciliteren. Dat kan op sectorniveau of op bedrijfsniveau zijn.

Verduurzaming kost tijd. Het tempo wordt bepaald door de situatie in het bedrijf en de medewerkers. Op sectorniveau is de ruimte om in de cao-afspraken te maken beperkt door de huidige fiscale wetgeving. Naast de cao kunnen we als sector een bijdrage leveren aan de verduurzaming door de inzet van energiecoaches te faciliteren.

Advies werkgroep aan cao-partijen

  • Stel opleiding en tijd beschikbaar voor collega’s om aan de slag te gaan als energiecoach.
  • Doe als sociale partners een appèl vanuit de sector richting de politiek voor verruiming van de fiscale mogelijkheden voor duurzame groene arbeidsvoorwaarden
  • Elektrisch rijden is een behoefte van veel collega’s. Mobiliteitsregelingen zijn op bedrijfsniveau geregeld. Onderzoek of een private leaseregeling op sectorniveau mogelijk is.
  • Voer samen met de werkgroep verder onderzoek uit naar de invoering van een duurzaamheidsbudget, waarbij de keuze bij de medewerker ligt.

Lees het advies van de werkgroep (pdf)

Lees alle afspraken hierover uit het onderhandelingsresultaat cao 2023-2024 (pdf)