Met dit wetsvoorstel wilde de staatssecretaris van Sociale Zaken de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (Waadi) wijzigen. Het moest ervoor zorgen dat werkgevers en intermediairs verplicht werden om een werkwijze te hebben die gericht is op het voorkomen van discriminatie bij werving en selectie van werknemers.
Gelijke kansen op de arbeidsmarkt zijn namelijk lang niet voor iedereen vanzelfsprekend. Met name voor Nederlanders met een migratieachtergrond en ouderen geldt dat zij discriminatie op de arbeidsmarkt ervaren. De regering wilde met dit wetsvoorstel de norm onderschrijven dat bij werving en selectie geen discriminatie mag plaatsvinden.
Het voorstel voor deze wet komt onder andere voort uit een onderzoek van Movisie (2018) naar effectieve manieren om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Uit dit onderzoek blijkt dat onderzochte aanpakken op zich zelf een bijdrage kunnen leveren, maar dat er juist verschil gemaakt kan worden door een integrale aanpak. Het begint bij het stellen van sterke sociale normen.
Dus hoewel de wet is verworpen, blijft aandacht voor gelijke kansen bij werving en selectie wel heel belangrijk. In november 2022 publiceerden SER Diversiteit in Bedrijf, 010 Inclusief en Amsterdam Divers en Inclusief de 'Handreiking Inclusieve werving & selectie', gericht op bedrijven uit het MKB.
Hoewel MKB-bedrijven in het bijzonder behoefte hebben aan een praktische aanpak geldt dat in feite voor alle organisaties. Deze handreiking vat de belangrijkste voordelen van inclusief werven en selecteren samen en biedt een aantal nuttige inzichten om mee te nemen in het denkproces. In drie stappen worden vervolgens concrete aanwijzingen gegeven om de wervings- en selectieprocessen inclusief te maken. Hiermee kan doelgericht worden gewerkt aan verhoging en behoud van de diversiteit onder medewerkers in alle lagen van de organisatie.