06 september 2024

Verenigingsdag 2024: 'Moeten we alles willen doen wat technisch mogelijk is?'

Werkgeversvereniging WENB
Jeroen de Ridder 02 - 765x300px

Nieuwe technieken ontwikkelen zich razendsnel. Maar weten we nu al welke impact die technieken op ons en onze samenleving zullen hebben?

Moeten we zo snel mogelijk nieuwe technieken implementeren, om te zorgen dat we niet achterblijven, of is het goed ons eerst nog te bezinnen voordat we ons in het volgende technische avontuur storten?

Tijdens de Verenigingsdag gaan we in op de vragen die wij onszelf kunnen stellen, bijvoorbeeld hoe we moeten omgaan met nieuwe technieken. Gezamenlijk zullen we dan proberen de antwoorden hierop te vinden.

Toonaangevende sprekers begeleiden ons
Een van de sprekers is Jeroen de Ridder; hij benadert het gebruik van nieuwe technologie vanuit een ethische optiek. Hij is hoogleraar filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Eerder was hij lid en voorzitter van De Jonge Akademie van de KNAW. 

Jeroen: "Na de bankencrisis, de #metoo-schandalen, het toeslagenschandaal en het debacle rond de gaswinning in Groningen staat ethiek volop op de agenda van de publieke sector. Ethiek vraagt soms meer van organisaties en medewerkers dan strikt de regels volgen.

Oog hebben voor de menselijke maat, je geweten volgen, tegenspreken ook als niemand anders dat doet. Dat klinkt mooi in theorie, maar valt in de praktijk nog niet mee. Want wie bepaalt wat goed en wat fout is? Zijn daar algemeen geldende regels voor of moeten we het met onze onderbuik doen? En wat kun je doen als je het met elkaar oneens bent?”

Data, digitalisering en kunstmatige intelligentie zijn overal. Digitale chatbots bij de klantenservice en data-dashboards om klanten en burgers beter van dienst te zijn werken 'in the cloud'. Organisaties en hun medewerkers ontkomen daar niet aan. Maar al deze ontwikkelingen maken het ook steeds gemakkelijker voor criminelen en mensen met kwaad in de zin om fraude te plegen, desinformatie te verspreiden of zich online anders voor te doen.

Waarop kunnen we straks nog vertrouwen?
Jeroen: "Volgens sommige schattingen zal het overgrote deel van de informatie online binnen tien jaar nep zijn, geproduceerd door kunstmatige intelligentie. Als grote delen van de online wereld niet meer te vertrouwen zijn, dan moeten organisaties op andere manieren vertrouwen behouden of terugwinnen. Daarvoor is offline aanwezigheid en vindbaarheid juist weer belangrijk. Zo kan meer digitalisering dus - paradoxaal genoeg - ook ontdigitalisering nodig maken!"

Je komt toch ook?
Heb jij je al aangemeld voor onze Verenigingsdag? We kijken ernaar uit je op 3 oktober te zien in 'Remastered' Rotterdam.

Poll
Hoe denkt jouw organisatie over nieuwe technologie en de toekomstige organisatie van werk? We hebben drie korte vragen voor je in onze poll; vul je 'm even in?