Samen delen ze vol passie en vanuit eigen ervaring wat Stedin doet om een goede werkgever te zijn en hoe dat zichtbaar wordt in de organisatie. Ook kijken we naar de leermomenten, want laten we eerlijk zijn, als je je organisatie zo inricht als Stedin vraagt dat van bestuur en management veel vertrouwen.
Lovende jury
Pim Beljaars, Adviseur Werkgeverszaken, reikte namens de WENB het certificaat uit en gaf de motivatie van de jury: "De jury is onder de indruk van hoe Stedin de noodzaak inziet om in haar medewerkers te investeren. De visie op duurzame inzetbaarheid is helder en er is een sterke koppeling gemaakt tussen de organisatie- en DI-strategie."
Wat doet dat met je, vroegen we aan Trudy. "Ik vind het geweldig dat we erkenning krijgen, maar daar doen we het niet voor. We geloven echt in de noodzaak van wat we doen. Het is fantastisch dat deze intrinsieke motivatie tot succes leidt. Uit mijn loopbaan, al jaren werkzaam in operationele omgevingen, weet ik hoe belangrijk het welzijn en werkplezier van medewerkers is.
Als werkgever moet je je verantwoordelijkheid nemen. Werk is een groot deel van je leven, en het is belangrijk dat mensen zich gewaardeerd voelen en dat hun persoonlijke omstandigheden ertoe doen."
Het werkt goed als je je gesteund voelt
Sam: "Toen ik bij Stedin begon, besloot ik tegelijkertijd mijn huis te verbouwen. Geen succesformule, en na een paar maanden moest ik gas terugnemen. Dankzij het vertrouwen en de ruimte die ik van Stedin kreeg om mijn werk-privébalans te herstellen was ik snel weer de oude."
Lotte: "Ook ik ervaar die steun. Mijn zoontje zit nu aan een tafel naast ons omdat hij ziek is en ik hem uit school moest halen. Ik voel me gesteund om thuis alles goed te regelen, al zijn er natuurlijk grenzen."
Ja, hoe zit het met die grenzen? Trudy: "Eerlijk, ik baal weleens als het kantoor op vrijdag om 16.00 uur al leeg is. Moeten we niet nog een tandje bijzetten? Maar uiteindelijk gaat het om het totaalresultaat en het vertrouwen. Het is normaal dat we blijven nadenken over werkdruk en of we het maximale eruit halen. We hebben als netbeheerder immers een belangrijke rol in het energiesysteem. Mensen zijn in hun woonomgeving van ons afhankelijk. "
Het zit in ons DNA
Sam: "Duurzame inzetbaarheid staat niet standaard op de agenda, maar komt altijd aan bod omdat het verweven is in alles wat we doen. Overal ontstaan initiatieven om oplossingen en verbeteringen te zoeken. Bij Stedin mag je proberen, vaak met succes, en soms niet. Dat is ook oké." Trudy: "Precies. Duurzame inzetbaarheid begon als ambitie en project, maar zit nu in ons DNA. Van een businesscase is geen sprake meer. Als je voorkomt dat twee medewerkers een jaar ziek zijn, heb je op een interventie vaak al winst geboekt."
Trudy: “Het is overigens niet zozeer alleen onze verdienste, het is de bedrijfscultuur, die al zo ontvankelijk was, voordat wij er werkten. Die maakt dat we met elkaar zulke resultaten kunnen boeken.”
Hoe meet je duurzame inzetbaarheid?
Sam: “Duurzame inzetbaarheid meten we niet alleen via verzuimcijfers, maar ook in ons Medewerkers Bevlogenheidsonderzoek, Preventief Medisch Onderzoek en met twee specifieke vragen in ons Midyear-gesprek. Deze vragen gaan over fysiek en mentaal werkvermogen, zoals: 'Kun jij je werk fysiek en mentaal uitvoeren zoals jij dat wilt? En kan je jouw talenten kwijt in je werk? ' Dit geeft een duidelijke indicator voor leidinggevenden. Als het antwoord 'nee' is, weten zij dat actie nodig is en het goede gesprek voeren wordt veel laagdrempeliger.
Sam: “Binnen de branche proberen we op het onderwerp ook steeds meer samen te werken. Onder andere door kennisuitwisseling, gezamenlijk onderzoek en subsidieaanvragen.”
Monteur Richard beaamt dit
Richard: "Als monteur ervaar ik dat duurzame inzetbaarheid heel bespreekbaar is. Vitaliteit is breed, en ook het budget kunnen we ruim inzetten. Als er iets onduidelijk is, trekken we aan de bel en weten we de juiste mensen te vinden. Het is fijn dat alles zo open en transparant verloopt. Mijn teamleider houdt alles bij in het dossier. We zien hem niet altijd, maar dan belt hij ineens op en vraagt hoe het gaat met iets wat we eerder hebben besproken. Dat zijn voor mij belangrijke momenten. En dan merk je ook dat als collega’s wat voorstellen dat daar ook wat mee wordt gedaan.”
Concrete voorbeelden
Tijdens ons gesprek komen steeds meer concrete voorbeelden naar voren over hoe Stedin gezondheid en welzijn van medewerkers vooropstelt. Sam deelt: “Als iemand mentale ondersteuning nodig heeft, kan diegene binnen 24 uur een gesprek hebben met een psycholoog. We werken met externe specialisten die altijd ruimte hebben voor Stedin-medewerkers en hun directe familie. Dit maakt echt verschil, want vaak zijn de wachtlijsten lang en zit iemand maanden thuis voordat hulp beschikbaar is. Bij ons wordt iemand direct gehoord en geholpen.”
De grens tussen goed zorgen voor en betuttelen
Trudy benadrukt dat er ook veel aandacht is voor de werkomstandigheden van monteurs. “We hebben recent een schep met luchtdruk getest. Dit verlicht het werk, is minder belastend en nog leuk om mee te werken ook. Als het nieuwe gereedschap bevalt bij de monteurs zorgen we ervoor dat het er komt. Ook gaan we met wearables de fysieke belasting bij het tillen van steeds zwaardere kabels meten om te zien of iemand correct beweegt. Daarnaast hebben we een health check gedaan waarbij we tips kregen van leefstijlexperts. Wel voeren we ook constant het gesprek: waar ligt de grens tussen goed zorgen voor je medewerkers en betutteling? Als werkgever willen we niet betuttelend worden, maar wel onze verantwoordelijkheid nemen."
Toekomst
Over de toekomst zijn Sam, Trudy en Lotte duidelijk. “Als we kunnen vasthouden wat we hebben bereikt is dat al mooi, maar we zijn ontzettend gemotiveerd om te kijken hoe we nog beter voor de fysieke en mentale gezondheid van onze medewerkers kunnen zorgen. Dus hopelijk tot volgend jaar”, sluiten ze lachend af.
Het blijft niet onopgemerkt dat Stedin investeert in de fysieke en mentale gezondheid van haar medewerkers! Sam Henke is genomineerd voor Vitaliteitsmanager van het jaar vanwege zijn enorme inzet voor een gezonde en vitale aanpak binnen de eigen organisatie. Tijdens het Wellbeing & Vitaliteitsevent wordt bekend of hij Merlyn Esajas van Vattenfall opvolgt als Vitaliteitsmanager van het jaar 2024.