Sam Henke is expert duurzame inzetbaarheid bij Stedin en Sandy van Beuzekom is managing consultant. Zij namen deelnemers aan hun workshop tijdens het Vitale Sectoren Festival mee in het verhaal van Stedin. Wat waren de succesfactoren binnen netwerkbeheerder Stedin?
Een belangrijke eerste tip tijdens de presentatie van Sandy: “Kijk goed rond. Veel organisaties zijn hiermee aan de slag. Welke lessen hebben zij geleerd? Waar kun je uit putten voor jouw situatie? Wissel vooral ideeën uit!” Stedin heeft ruim 5.000 medewerkers. Hoe zorgen zij ervoor dat deze op een prettige manier hun werk doen en inzetbaar blijven? Dit in een tijd waarin de druk hoger is, vanwege een tekort aan personeel en fysiek zware storing- en wachtdiensten.
Mensen oprecht helpen
“Het begint bij urgentie”, stelt Sam. “We moeten onderkennen dat we echt een serieuze uitdaging hebben om voldoende mensen op een goede manier aan het werk te houden tot hun 67e.” Een tweede belangrijke factor vormt de medewerker zelf. “Die hebben we zoveel mogelijk meegenomen bij dit proces. We hebben veel gesprekken gevoerd over wie ze zijn en wat ze drijft en daarnaast meegelopen tijdens hun werk”, legt Sam uit.
Sandy vult aan: “Dat leverde heel veel waardevolle informatie op. Mijn missie was: wat kunnen we doen om mensen oprecht te helpen. Dat begon met vertrouwen winnen, open vragen stellen, niet het HR-beleid verdedigen.” Bijvoorbeeld met de storing- en wachtdiensten werden monteurs in sessies betrokken om echt samen te bedenken hoe deze optimaal ingericht konden worden. “Zij weten dat zelf het beste. Dat leverde niet alleen een goede invulling voor deze diensten op, maar ook vertrouwen bij de medewerkers: er wordt naar ons geluisterd.”
Om meer te weten te komen over de behoeften van medewerkers sloot HR aan bij de jaarlijkse terughaalactie van de werkbussen. “De bussen krijgen onderhoud en de medewerkers volgen dan vaak bijscholing”, legt Sam uit. “Wij hadden daar een plekje waar we in gesprek konden om input op te halen. Veel efficiënter dan e-mail of intranet, want we merken dat deze groep daar weinig naar kijkt.” Het resultaat was een muur vol briefjes met onderwerpen die medewerkers belangrijk vinden.
Aansluiten bij strategie
En om vitaliteit en duurzame inzetbaarheid goed op de kaart te houden, is de verbinding gemaakt met de strategie van Stedin. “Daarbij ligt de focus op bouwen, benutten en beheren. Daarvoor hebben we mensen nodig die hun energie daarin stoppen. Wij zorgen voor een goed aanbod als het gaat om duurzame inzetbaarheid, zij bepalen waar ze hun energie instoppen. Die koppeling met strategie geeft kracht.”
Dan mogen de deelnemers aan de workshop zelf aan de slag. Wat zijn knelpunten binnen hun eigen organisatie? Waar zitten de grootste uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid? Sandy: “En bedenk vooral ook: wat is er al? Bijvoorbeeld qua data als een PMO, betrokkenheid van de business of in aanbod.” Een van de aanwezigen geeft aan dat bereikbaarheid een uitdaging is.
“Onze mensen lezen niets op intranet. We proberen laagdrempelig om ervaringen te delen in teams of onderwerpen naar locaties te brengen, zoals een leefstijladviseur.” Afsluitend concludeert een andere deelnemer: “Mooi en inspirerend verhaal. Interessant dat het is ingestoken vanuit proces in plaats van inhoud. De succesfactoren worden gevormd door het proces!”