12 januari 2023

Reinier Rutjens over tekort aan technici in de ‘TekortCast’

Reinier Rutjens
Reinier Rutjens 765x300px

"Als wij dit niet oplossen, stellen wij onze eigen toekomst in de waagschaal."

Reinier Rutjens biedt inzichten en oplossingen om het tekort aan technische vakmensen aan te pakken in de TekortCast van Josje Damsma.

Niet alleen spreekt hij zijn zorgen uit over onze toekomst door het gebrek aan technische vakmensen, ook spreekt hij zijn lof uit over de techniek: "Toen ik op de middelbare school zat wilde ik elektrotechnicus worden. Uiteindelijk ben ik meer met het hoofd dan met de handen gaan werken, maar ik heb persoonlijk altijd wel iets gehad met techniek. Ik vind het mooi dat het terugkomt in het werk dat ik doe en dat ik daar toch een bijdrage aan kan leveren."

Het tekort aan technici wordt volgens Reinier ook verklaard door de algemene trend van ontgroening en vergrijzing, maar daarnaast heeft de techniek in Nederland helaas te weinig status: "Mensen kiezen hierdoor steeds minder voor het vak. Dat vind ik heel jammer, want er zijn hele mooie en betekenisvolle banen met goede arbeidsomstandigheden en een prima salaris."

"Ik zie dat we allemaal in dezelfde vijver aan het vissen zijn, dus sectoren en bedrijven worden concurrenten van elkaar. Dat maakt het heel lastig. Als we niet samenwerken om de woningbouw, de energietransitie en de klimaatcrisis aan te pakken, dan gaan we het niet redden.
Met het Aanvalsplan willen we de vijver weer vergroten, door ons ook te richten op vrouwen en statushouders. Deze doelgroepen zijn momenteel ondervertegenwoordigd binnen de techniek en daar valt nog een wereld te winnen."

Ook doet Reinier een oproep aan zowel werkgevers als de vakbonden om zich niet alleen op loonsverhoging of eerder uittreden te richten: "Richt je alsjeblieft op het empoweren van mensen. Zorg dat ook de vijftigplusser enthousiast wordt om opnieuw een opleiding te doen en zo langer inzetbaar te blijven; we hebben tenslotte iedereen nodig!"

Meer weten? Luister hier de podcast.