20 juni 2023

Onderhandelingsresultaat nieuwe cao TSO

Werkgeversvereniging WENB
sector-tso

TenneT, de WENB en de vakbonden bereikten op 13 juni een onderhandelingsresultaat over de cao TSO per 1 september 2023. Een cao voor 28 maanden met driemaal een structurele loonsverhoging.

De nieuwe cao loopt van 1 september 2023 tot en met 31 december 2025. De eerste structurele loonsverhoging van 270 euro bruto per maand vindt plaats per 1 september 2023, de tweede structurele loonsverhoging van 6% eveneens per 1 september 2023. De derde structurele loonsverhoging is per 1 januari 2025, deze verhoging is 7%.

Hieronder vind je de belangrijkste resultaten, meer gedetailleerde informatie kun je vinden in het onderhandelingsresultaat (pdf).

Context
TenneT speelt een belangrijke rol in het waarmaken van de maatschappelijke en politieke ambities om te komen tot een klimaatneutrale samenleving. TenneT richt zich op het behalen van een Target Grid richting 2045 en verder. Om dit te realiseren groeit TenneT in de komende jaren verder door. Een andere belangrijke ontwikkeling is de mogelijk volledige verkoop van TenneT Duitsland; hierover is nog geen definitief besluit. Ook hebben we nog te maken met onzekere tijden als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

De gemaakte afspraken in het onderhandelingsresultaat passen bij voornoemde ontwikkelingen. Een cao met een langere looptijd die rust en stabiliteit biedt in de komende jaren. Het afgesproken pakket voor de nieuwe cao is goed, evenwichtig en passend. TenneT en de vakbonden zijn tevreden over de gemaakte afspraken.

Het onderhandelingsakkoord op hoofdlijnen

  • De eerste loonsverhoging vindt plaats per 1 september 2023, de salarissen en salarisschalen worden structureel verhoogd met 270 euro bruto per maand. Daarna worden per 1 september 2023 de salarissen en salarisschalen voor de tweede keer structureel verhoogd, deze verhoging is 6%. De derde structurele loonsverhoging vindt plaats per 1 januari 2025, deze verhoging is 7%. De structurele nominale verhoging van 270 euro heeft een gunstig effect voor de lagere inkomens, doordat zij hierdoor een relatief sterkere inkomensstijging hebben dan de hogere inkomens.

  • De looptijd van de cao is 28 maanden: van 1 september 2023 tot en met 31 december 2025.

  • Ook in deze cao zijn weer afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid:
    o De tijdelijke aanvullende vitaliteitsregeling (80% werken, 90% salaris, 100% pensioen) is nog één keer verlengd en de doelgroep groep is uitgebreid naar medewerkers die geboren zijn vóór 1 november 1961 (dit was 1 november 1959).
    o De regeling 'verlof sparen in het kader van levensfasebeleid' wordt met ingang van 1 januari 2024 op een aantal punten verbeterd:
    - Het aantal te sparen uren per jaar is verhoogd van 80 uur naar 120 uur.
    - Het totaal aantal te sparen uren is verhoogd van 480 uur naar 1000 uur voor alle medewerkers en van 1200 naar 2000 uur voor medewerkers van 50 jaar (was 53 jaar) en ouder. Je mag dit verlof in één keer op te nemen om eerder te stoppen met werken.
    - Het is voor iedereen mogelijk geworden om verlof te sparen met ADV-uren. Voor medewerkers met volcontinudienst is het mogelijk om verlof te sparen met overwerkuren, aangezien deze medewerkers geen mogelijkheid hebben om ADV-uren op te nemen.

  • Twee verlofregelingen zijn verruimd:
    o Het ouderschapsverlof is verbeterd door de vakantieopbouw tijdens de gehele periode van dit verlof te laten doorlopen.
    o Het buitengewoon verlof in geval van overlijden van een ouder is verruimd tot maximaal 5 dagen.

  • Gedurende de looptijd van de cao vinden twee onderzoeken plaats: het eerste onderzoek gaat over de mogelijkheden om de arbeidsvoorwaarden van TenneT nog verder te vergroenen. Het tweede onderzoek gaat over het herijken van het loongebouw.

  • In de bijlage van het onderhandelingsresultaat staan de tekstuele en technische aanpassingen.

Medewerkersbijeenkomst op woensdag 28 juni 2023, van 15.00 tot 16.00 uur
In een online bijeenkomst van een uur presenteren de cao-partijen het onderhandelingsresultaat aan de medewerkers van TenneT.

Hoe verder?
De vakbonden leggen het onderhandelingsresultaat met een positief advies ter stemming voor aan hun leden. De stemtermijn loopt tot en met 30 juni. Als de leden van de vakbonden instemmen met het behaalde resultaat, dan is de nieuwe cao een feit.