09 februari 2023

Interview met Pietha Selen over inclusie bij PZEM

Werkgeversvereniging WENB
foto Pietha Selen - PZEM - 765x300px

“Je wilt zelf toch óók gekozen worden om wat je kan, niet omdat je tot een bepaalde doelgroep behoort?”

Wij spraken Pietha Selen, Manager HR over diversiteit en inclusie. PZEM, de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij, produceert onder andere via eigen centrales, verhandelt en levert een uitgekiende mix van gas, wind-, zonne- en kernenergie. Bij PZEM werken zo’n 130 medewerkers. Binnenkort wordt het grootste gedeelte van het bedrijf verkocht aan het Tsjechische energieconcern EPH.

Diversiteit en inclusie
Al meerdere jaren is er nadrukkelijk de keuze gemaakt om bij het invullen van vacatures niet te selecteren op kenmerken zoals afkomst, geslacht of geaardheid; ofwel geen onderscheid maken of positief discrimineren.
Wij zijn ervan overtuigd dat we voor de beste kandidaat gaan.

In de praktijk halen we een gemêleerde groep mensen binnen. Relatief weinig vrouwen, wat komt door de aard van de werkzaamheden en de benodigde opleidingseisen. Er zijn weinig vrouwen die de studie econometrie volgen en dat zien we ook terug bij de sollicitaties. Op dit moment hebben we een vrouw tussen dertig mannen op de afdeling 'trade'. Het opent wel de weg en zorgt voor een andere dynamiek.

We halen medewerkers uit alle windstreken van de wereld, India, Polen, Italië en Spanje, omdat we specifieke vacatures hebben. Door het plaatsen van deze vacatures in de Engelse taal op diverse platformen spreken we een breed en ander publiek aan. Hoewel in het bedrijf Nederlands de voertaal is, is bij de samenwerking de Engelse taal nodig. Dat gaat goed. De helft van de vacatures is afgelopen jaar ingevuld met medewerkers uit het buitenland die voldoen aan het gevraagde profiel.

Vanuit PZEM wordt de nodige begeleiding geboden om medewerkers zich welkom te laten voelen in de organisatie en wegwijs te maken in Nederland. Dit wordt pro-actief door PZEM aangeboden. Als je uit een miljoenenstad komt, dan is het wel even schakelen wanneer je naar Middelburg of Vlissingen verhuist. De samenwerking tussen de collega’s vanuit verschillende culturen gaat goed. Het is belangrijk dat je elkaar goed begrijpt. Het kan tot onbegrip leiden, terwijl de intentie zuiver is.

Doelgroepen in beeld
De gemiddelde leeftijd binnen PZEM is 42 jaar. PZEM heeft een aantal jaar geleden onderzoek gedaan naar de beloning tussen vrouwen en mannen. Daar kwamen geen verschillen uit. Opvallend is wel, dat er onder de vrouwen veel fulltime wordt gewerkt. Door te laten zien dat het kan, kun je een voorbeeld stellen.

Wat zou beter kunnen op het gebied van D&I?
Geen specifieke punten. We kijken naar de mens en waarderen de mensen om wie ze zijn en wat ze kunnen.
Het voorschrijven of opleggen van verplichte quota helpt niet. Je wilt de beste persoon op de juiste plek. Het moet geen doel op zich worden. Je wilt zelf toch óók gekozen worden om wat je kan, niet omdat je tot een bepaalde doelgroep behoort?