28 februari 2023

Interview met Margot Kwee (Dunea) over inclusie

Irma Visser
Foto Margot Kwee - 765x300px

"De watertransitie gaan we niet maken als we doen wat we altijd deden."

Margot Kwee is waterprofessional bij Dunea en mede-initiatiefnemer van de coalitie Diversiteit, Inclusiviteit en Gelijkwaardigheid (DIG) in de watersector.
"Om de watertransitie te kunnen maken moet het anders en beter", volgens Margot. "In een breder perspectief naar de uitdagingen kijken. Daarvoor heb je een diverse samenstelling van mensen nodig."

Wij gingen met haar in gesprek over haar drijfveren en motivatie om dit onderwerp in de watersector op de agenda te zetten.

Wat is de coalitie Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG)?
Margot: "De Coalitie Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) in de Watersector is een bottom up initiatief van een aantal waterprofessionals om de watersector diverser, inclusiever en gelijkwaardiger te maken. Het doel voor 2022-2023 is het onderwerp op de agenda zetten bij waterprofessionals en hun organisaties. Vanaf 2023 ligt de focus op het samen versnellen van het divers en inclusief maken van de watersector.

Wat is het Nationaal Watertraineeship?
"Tijdens het Nationaal Watertraineeship maak je vanuit het werkveld in twee jaar tijd uitgebreid kennis met de watersector. Je werkt vier dagen bij een bedrijf in de watersector en een dag in de week houd je je bezig met persoonlijke ontwikkeling, leiderschap en voer je projecten uit samen met de andere trainees. Door de projecten kijk je ook in de keuken van de andere bedrijven in de sector. Je bouwt in deze tijd een enorm netwerk op binnen alle disciplines in de watersector. Vanuit dit traineeship is de coalitie Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) ontstaan."

Waarom is diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid een thema in deze sector?
"Wat mij en anderen opviel in de sector is dat de sector gedomineerd wordt door een eenzijdige groepssamenstelling; man, van een bepaalde leeftijd en wit. Dat valt wel op, als jonge vrouw uit Rotterdam. We staan als watersector voor een hele grote uitdaging, de watertransitie. Ik denk dat we voor de transitie breder moeten kijken om tot oplossingen te komen.

Daarvoor heb je ook een breder perspectief nodig om te kijken naar de uitdagingen. Dat kan je doen door ook de samenstelling van mensen te verbreden, mensen met andere achtergronden en perspectieven. Maar het gaat niet alleen om verbreden – je moet ook je best doen om deze mensen te behouden. Het kan beter en moet beter. Om toekomstbestendig te zijn en als maatschappelijke organisatie ben je er voor iedereen, de watersector zelf dient dan ook een afspiegeling te zijn van de maatschappij. Uiteindelijk is het een manier om invulling te geven aan artikel 1 van de grondwet."

Hoe zijn jullie de coalitie DIG gestart?
"Het begon met gesprekken over dit onderwerp. Ik wilde er meer van weten, ik vind het belangrijk. Samen met een aantal anderen is er een groepje ontstaan. Vanuit het traineeship was het mogelijk om een coalitie op te richten.
Er is contact gelegd met Monique Bekkenutte van het Koninklijk Waternetwerk (KWN). Monique zit zelf in een netwerk voor vrouwen en de vraag was of zij de coalitie wilde meer aandacht voor diversiteit te vragen. Met KWN heeft de coalitie lunchsessie georganiseerd en de coalitie heeft een platform gekregen op hun website. Er is een beleidsplan opgesteld. In het eerste jaar ging het vooral om bewustwording en aandacht vragen voor het thema. Nu moeten we de stap zetten om in actie te komen. Het gaat namelijk niet vanzelf. Het is een keuze."

Ambassadeurs en partners nodig voor de volgende stap in de sector
"Met de coalitie zijn we bottom up begonnen. Het is nu tijd dat we in actie komen en gaan versnellen door ook top down het onderwerp te agenderen. Dat willen we doen door middel van ambassadeurs die geloven dat een toekomstbestendige watersector, een gelijkwaardige watersector is en dat ook breed uitdragen. Een sector die bestaat uit inclusieve organisaties waarin elk talent wordt benut. Die de voordelen over de bühne kunnen brengen.

Om dit te bereiken, zijn we op zoek naar leidinggevenden, bestuurders, directieleden of andere rolmodellen binnen de watersector die de coalitie en dit onderwerp zichtbaar willen steunen. Het is van groot belang DIG zichtbaar te maken in iedere laag van de sector om het onderwerp bij zo veel mogelijk mensen te laten leven."

Wil je hier meer over weten of aanmelden dan kan dat via coalitie Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (waternetwerk.nl) of de LinkedIn-pagina 'Coalitie Diversiteit, Inclusie en Gelijkwaardigheid (DIG) in de watersector.

Op dit moment wordt de coalitie DIG (financieel) ondersteund door de partners KNW, het Nationaal Watertraineeship, Waterwegen en de Vereniging werken voor waterschappen (Vwvw). Nieuwe partners zijn altijd welkom!

Toolbox
Wij horen regelmatig dat waterprofessionals diversiteit & inclusie een belangrijk onderwerp vinden, maar lastig om het in de praktijk te brengen. Daarom wil de coalitie een 'toolbox' ontwikkelen. Welke behoeften zou deze toolbox volgens jou moeten vervullen? Wat zou er sowieso in de toolbox moeten zitten?

Help jij ons een toolbox te ontwikkelen die overeenkomt met jouw wensen? Neem deel aan de enquête.

Wat is je droom?
"Dat de coalitie niet meer nodig is; dan is onze missie geslaagd. Uiteindelijk willen we dat iedereen zich welkom en veilig voelt in de watersector. Het is een hele fijne plek. Het zou mooi zijn als méér mensen weten en zien dat het zo’n mooie plek is."

Waarom vind je dit onderwerp zo belangrijk?
"Diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid raakt mijn eigen diepe waarden. Rechtvaardigheid en eerlijkheid vind ik belangrijk. Als dat niet gebeurt doet mijn hart gewoon pijn. Ik heb zelf een Indonesisch, Chinees, Nederlandse achtergrond, ik ben jong en vrouw. Door mijn eigen achtergrond ben ik hier al bewuster mee bezig. We zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Het is een hele dunne lijn: komt gedrag voort uit oprechte interesse of is het bias? Wat maakt dat het belangrijk is om te weten wat mijn ouders voor werk doen als ik bij een vriendinnetje ga spelen als jong meisje? Wat maakt dat mijn zusje altijd bij de douane voor controle eruit gehaald wordt? Het is kwetsend als je anders wordt behandeld, terwijl je in Nederland bent geboren, je een opleiding met succes hebt afgerond en alles volgens het boekje hebt gedaan. Wat maakt dat je dan niet gelijk wordt behandeld?"

Wie is Margot Kwee?

Margot is 26 jaar en woont in Rotterdam. Van oorsprong komt zij uit Oss, maar ze is voor haar studie, International Business Administration, verhuisd naar Rotterdam. Die studierichting draaide vooral om geld en winst; daar werd ze niet blij van.

Margot legt haar focus nu op duurzaamheid en maatschappelijke zaken. Op de carrièrebeurs in Utrecht kwam zij voor het eerst in aanraking met het Nationaal Watertraineeship van de watersector. Ze besloot daarvoor te gaan en ging bij Dunea aan de slag als trainee in het Team Strategie. Inmiddels heeft zij het Watertraineeship afgerond en is nu bij Dunea in dienst als Omgevingsmanager Bronnen.