25 mei 2023

"Ontwikkelen doet ieder op een eigen manier"

Adamien van Barneveld
Adamien van Barneveld 1 - 765x300px

Een leven lang ontwikkelen lijkt een grote uitdaging, maar is misschien een andere dan je denkt. Sta daarom open voor verschillende vormen van leren!

Bij het begin van je loopbaan ben je op zoek naar meer ontwikkeling, maar dat lijkt na enige tijd af te nemen. Je moet een leven lang ontwikkelen om bij te blijven en mee te gaan met alle ontwikkelingen die er zijn. Door de krapte op de arbeidsmarkt, nieuwe technologieën en een hogere pensioenleeftijd is het heel belangrijk dat je je blijft ontwikkelen. Veerkracht en aanpassingsvermogen zijn nodig.

Mensen ontwikkelen zich gedurende hun loopbaan. Na verloop van tijd verandert vaak wel de vorm van leren. Van veel formeel leren, gaat het over naar meer informeel leren. Leren kun je alleen als je durft te doen, blijft oefenen en probeert. Daarbij hoort vallen en opstaan. En als werkgever omstandigheden creëren waarin mensen veilig kunnen oefenen, dingen kunnen uitproberen.

Wat het beste werkt is voor iedereen verschillend. Het is belangrijk om dat bespreekbaar te maken. Voor veel mensen sluit het 'formele leren' niet altijd aan. Daarom is het belangrijk om naar passende vormen te zoeken.

Leren wordt het meest effectief door herhaling. Een combinatie van verschillende leervormen werkt daarbij meestal het beste. Theorie, een e-learning volgen, leren in de praktijk, toepassing in een specifieke situatie, et cetera. Door oefening ontwikkelen mensen meesterschap.

Ik adviseer iedereen om vooral open te blijven staan voor nieuw en anders. Voor ontdekken en leren. En om na te denken hoe je het leren van je collega kunt ondersteunen. Gun het iemand om te oefenen! Heb jij hiervan een mooi voorbeeld? Laat 't me weten!

Adamien van Barneveld