Als netwerkorganisatie zoeken wij verbinding met leden en samenwerkingspartners op. Dit keer geven wij Fred Asbroek, Kennismanager Wet & Regelgeving bij Visma Raet het woord:
"Ik ontving afgelopen week de volgende vraag:
Mag een werkgever de werknemer een onbelaste vergoeding geven voor de kosten van een preventief medisch onderzoek?
Voor 2022 was het inderdaad mogelijk om een onbelaste vergoeding te geven voor deze kosten als sprake was van een voorziening die voortvloeide uit een door de werkgever gevoerde arbeidsomstandighedenbeleid (arbobeleidsplan), op grond van de Arbeidsomstandighedenwet.
Op basis van een wijziging van de uitvoeringsregeling loonbelasting 2011 per 1 januari 2022 is de onbelaste vergoeding alleen nog mogelijk voor verplichte Arbo voorzieningen. Voorzieningen die niet direct samenhangen met de verplichtingen van de werkgever om met de arbeid verbonden veiligheids- of gezondheidsrisico’s te voorkomen, vallen niet meer onder de gerichte vrijstelling en kunnen derhalve niet meer onbelast worden vergoed.
De vergoeding voor een preventief medisch onderzoek is derhalve vanaf 1 januari 2022 een belaste vergoeding. Indien alle medewerkers de mogelijkheid hebben om deel te nemen aan het preventieve onderzoek, voldoet men aan de gebruikelijkheidstoets en kan men de vergoeding onderbrengen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling.
Er zijn CAO’s en beroepen waarbij sprake is van een verplicht preventief medisch onderzoek, Denk hierbij aan brandweermannen of politieagenten. In die gevallen gaat het wel om een verplichte Arbovoorziening en is het wel een gerichte vrijstelling.
Het gaat hierbij om beroepen waarbij gezondheid en een goede conditie van essentieel belang zijn. Daarom is het van belang om een goede Risico Inventarisatie & Evaluatie en Plan van Aanpak te hebben om de risico’s voor deze beroepen in kaart te brengen om gevaarlijke situaties en boetes te voorkomen.
In jullie situatie zou dit kunnen gelden voor medewerkers die zware lichamelijke inspanningen moeten verrichten tijdens hun werkzaamheden. Als die medewerkers een verplichte periodieke keuring moeten ondergaan, is er sprake van een gerichte vrijstelling."
Fred Asbroek, Kennismanager Wet & Regelgeving bij Visma Raet