16 juni 2022

Interview met Martijn Hagens, ceo Vattenfall

Werkgeversvereniging WENB
Martijn Hagens - Vattenfall - 765x300px

Martijn Hagens is CEO van Vattenfall, bestuurslid van de WENB, leadsinger van de band 'Rosemary’s Sons' en - niet in de laatste plaats - vader van drie kinderen. Hoe combineert hij dit?

Martijn: "Het belangrijkste is natuurlijk: als je wilt, dan kun je 24 uur per dag werken, maar je moet ergens voor jezelf een grens trekken. Zo probeer ik werken in het weekend te minimaliseren. En, wat heel belangrijk is: je moet een goed team hebben, dat helpt heel erg. Dan kun je beslissingen daar laten waar ze horen. Relativeringsvermogen is ook belangrijk. Als ik een week op vakantie ben of ziek ben, valt het bedrijf niet om. Als je je daarvan bewust bent, dan vind je daar rust in.

Verder is het belangrijk dat je vooral doet wat je leuk vindt. Ik werk in de praktijk 50 à 60 uur. Tijdens de coronaperiode hoefde ik niet te reizen, dat scheelde heel veel tijd. Zo kon ik met de band weer een plaat opnemen en ook weer eens met de kinderen naar de dierentuin."

Kun je je werk goed combineren met een sociaal leven?
"Jazeker, mijn sociale leven draait vooral om muziek en ik kom mijn vrienden veel tegen tijdens bandrepetities. En ik ga graag met vrienden uit eten, dat lukt altijd wel."

Wat zijn momenteel de uitdagingen van Vattenfall?
"In algemene zin hadden we al een energietransitie voor elkaar te boksen, om naar een fossielvrij leven te gaan: er moeten alternatieven ontwikkeld worden voor aardgas en kolen. Daar is de crisis in Oekraïne bijgekomen, die zorgen geeft over leveringszekerheid en betaalbaarheid. En dus staan we ook voor de uitdaging om klanten te helpen, om niet financieel in de problemen te komen nu de energieprijzen zo zijn gestegen.

Tegelijkertijd is dit ook weer een dynamische tijd. Er gebeurt altijd wat en wat je doet als bedrijf draagt wezenlijk bij – we doen de goede dingen. Maar je moet soms wel een dikke huid hebben, want de energiebedrijven staan volop in de aandacht. Elke dag staat er wel weer iets in de krant en dat is niet altijd positief."

Hoe kijk je tegen de reputatie aan die energiemaatschappijen momenteel hebben naar aanleiding van de klimaatcrisis?
"Ook wij willen van fossiele brandstoffen af, maar wij hebben de verantwoordelijkheid om het licht te laten branden. We hebben een bepaald tijdpad neergelegd om van fossiel af te stappen: binnen één generatie, dus wanneer de kinderen die vandaag worden geboren zelf aan kinderen toe zijn. Mensen bekritiseren dit soms en dat is goed, dat houdt ons scherp.

Waar ik trots op ben is dat we steeds meer gezien worden als een constructieve speler die een bijdrage levert aan het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen. We laten zien dat we hiervoor staan, door concreet bewijs te leveren: zo sloten we vroegtijdig de Hemweg-centrale in Amsterdam en werken we in Zweden aan het eerste fossielvrije staal ter wereld. Belangrijke mijlpalen op weg naar die fossielvrije toekomst."

Wat zijn de uitdagingen waar Vattenfall voor staat op het gebied van werkgeverschap?
"We willen dat iedereen die naar het werk komt, ’s avonds weer veilig naar huis gaat. Zowel in de centrales als op zee bij de bouw van windparken, dat is enorm van belang. Hoe kun je die veiligheid borgen? Ook gezondheid in z’n algemeenheid: we bieden vitaliteitprogramma’s aan om te zorgen dat iedereen goed in zijn vel blijft zitten. Mentale gezondheid is een belangrijk thema. Daarnaast vinden we het belangrijk dat ons personeel een goede vergoeding krijgt voor het werk dat ze doen. Daarin zijn we progressief: we hebben een uitgebreide budgetkeuze.

We zien steeds meer dat mensen zich moeten blijven ontwikkelen om werk vorm te geven. Daar steken we moeite en tijd in. Om een fossielvrij leven mogelijk te maken, hebben we onder andere technici nodig. Aantrekkelijk blijven is belangrijk voor ons, want de poel om uit te vissen is klein. We zien bij jongeren dat zij zich graag aansluiten bij een bedrijf met een maatschappelijk relevant doel. We krijgen goede response op onze ambitie en zien dat we aantrekkelijk zijn wat dat betreft. Ook qua voorzieningen proberen wij vooruitstrevend te zijn in wat mensen graag willen zien."

In hoeverre is inclusie aanwezig op de werkvloer?
"Daarover hebben we veel geleerd van onze Zweedse moeder als land en staatsbedrijf. Zij zijn er zoveel verder in dan wij als land waren en hebben ons eisen opgelegd waar wij veel mee doen. Zo hebben wij bepaalde regels binnen het bedrijf om een inclusief personeelsbestand te creëren en ontwikkelen we onszelf via Diversity and Inclusion labs. Mensen leren daarin wat inclusie betekent, maar ook of zij vooroordelen hebben waarvan ze zich niet bewust zijn en hoe daar mee om te gaan. Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt krijgen bij ons de mogelijkheid tot scholing en de mogelijkheid om door te stromen in het bedrijf."

Hoe kijk je tegen de rol van de WENB aan?
"Belangrijk is dat we niet alleen als bedrijf voor uitdagingen staan, maar als totale sector. Dan is het zinnig om de krachten te bundelen. Cao’s geven fundament aan de samenleving. We doen dat als sector of als combinatie van sectoren. We moeten ervoor zorgen dat mensen kunnen leren van elkaar door middel van kennisdeling. Samen staan we sterker, bijvoorbeeld om oplossingen aan te dragen naar de politiek."

Wat kan beter bij de WENB?
"Soms zijn er zoveel initiatieven dat het moeilijk is om aan anderen aan te geven wat we precies doen. Soms is het beter om vanuit het credo 'less = more' te werken: kort en bondig communiceren, met heldere boodschappen."