14 juli 2022

Cao-onderhandelingen NWb gaan starten

Werkgeversvereniging WENB
sector-nwb

Netwerkbedrijven versneld om tafel met vakbonden voor nieuwe sector-cao.

De netwerkbedrijven en vakbonden FNV en CNV gaan deze zomer versneld met elkaar om tafel voor een nieuwe sector-cao. De gesprekken staan gepland voor eind augustus. Het doel is dan ook direct tot een akkoord te komen, ruim voordat de huidige cao op 31 december van dit jaar afloopt.

We merken allemaal dat de inflatie oploopt en de prijzen stijgen. Bijvoorbeeld in de supermarkt, aan de pomp of op de energierekening. Vanuit de huidige sector-cao, is in april van dit jaar een loonsverhoging van 2% doorgevoerd. Maar we zien nu dat die verhoging niet meer in verhouding staat met de prijsstijgingen.

Eind augustus al aan de slag
Bonden en werkgevers hebben elkaar begin juli gesproken. Beide partijen vinden het belangrijk om te laten zien dat de netwerkbedrijven een aantrekkelijke sector zijn om in te werken en vinden het ook belangrijk dat er snel duidelijkheid komt over de nieuwe cao. Daarom is afgesproken om eind augustus al te starten met de cao-onderhandelingen en om dan ook te kijken naar iets extra’s dit najaar, aanvullend op de huidige cao. Partijen streven er naar om dan snel tot een resultaat te komen.

Waardering voor alle vakmensen
De netwerkbedrijven moeten de komende jaren enorm veel werk verzetten. Dat kan alleen met vakmensen die zich elke dag weer inzetten voor het energienet. Dat harde werk wordt ontzettend gewaardeerd. Daarom vinden we het ook zo belangrijk dat er een goede sector-cao komt, waar je die waardering ook in terugziet. Hiermee willen we een aantrekkelijke sector blijven, waar mensen graag in willen én blijven werken.

Inhoudelijke thema’s
Bij de onderhandelingen over de nieuwe cao word uiteraard niet alleen gesproken over de zogenaamde ‘loonparagraaf’ maar worden ook de inhoudelijke thema’s meegenomen, zoals duurzame inzetbaarheid, het Sectoraal Sociaal Plan en de Vitaliteitsregeling.

We houden jullie uiteraard op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.