04 mei 2022

Alliander positief over pilot met financieel platform Geldvinder van APG

Werkgeversvereniging WENB
Foto Petra en Sanne - 765x300px

Aan het woord zijn Petra Roza, Specialist Salarissen/Pensioenen, en Sanne Dieben, Specialist Strategie & Ontwikkeling

Financieel platform Geldvinder
Alliander heeft als pilot het financiële platform dat ontwikkeld is door APG, aangeboden aan een deel van haar medewerkers. Op basis van de inzichten heeft Alliander besloten de samenwerking voort te zetten. Geldvinder ondersteunt medewerkers bij belangrijke financiële gebeurtenissen, doelen en momenten. Het geeft hen, op basis van de persoonlijke situatie, informatie voor het maken van financiële keuzes.

Succesvolle pilot Geldvinder
Petra: ”De pilotfase heeft aangetoond dat Geldvinder een zeer bruikbare tool is die een bedrijf kan inzetten om het financiële bewustzijn en daarmee de financiële fitheid van medewerkers te vergroten. Bijna de helft van de deelnemers gaf aan dat Geldvinder hun aanzette om echt stappen te zetten om de financiële fitheid te verbeteren. Alliander gaat daarom verder met de uitrol van deze tool en gaat Geldvinder aan alle medewerkers ter beschikking stellen. Geldvinder maakt mensen bewust van hun eigen uitgavenpatroon. Dit kan tot verrassende inzichten leiden die soms aanleiding geven om het gedrag te veranderen. We zijn nu aan het onderzoeken op welke wijze Geldvinder ingebed kan worden in ons beleid ter bevordering van duurzame inzetbaarheid van medewerkers.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Sanne: “Als werkgever en maatschappelijk verantwoord bedrijf willen wij bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van onze medewerkers en het financieel bewustzijn. Vandaag, morgen tot en met een vitaal pensioen. Een van de trends die wij zien is dat de mentale gezondheid steeds meer onder druk komt te staan. Ik zie mentale gezondheid als een keuze. Willen we vasthouden aan het verleden? Of heb je de moed afscheid te nemen van de factoren die je in deze situatie vastzet. Een van de factoren die de mentale fitheid van mensen beïnvloed, is de financiële fitheid. Het vraagt om verandering van eigen houding & gedrag en de wil en keuze om de financiële fitheid te leven. Ook is het voor Alliander als werkgever van belang. Mentaal fitte mensen tonen een hogere betrokkenheid en productiviteit en door het meer bewustzijn van de eigen financiën in combinatie met het eigen gedrag kun je als werkgever in gesprek over kostenbewustzijn. Het ontwikkelen van financiële fitheid van medewerkers is daarom vanuit god werkgeverschap, als een gezonde organisatie van belang.”

Gebruikersvriendelijkheid
Tijdens de ontwikkeling van Geldvinder is hard gewerkt aan het zo gebruikersvriendelijk mogelijk maken van de tool. Petra: “Ik vind de laagdrempeligheid van Geldvinder een enorm voordeel. Dit maakt het platform onderscheidend van andere tools. De gebruikte taal en de wijze waarop Geldvinder omgaat met ingewikkelde financiële zaken, sluit goed aan bij medewerkers uit alle lagen en functiegebieden van de organisatie.”

Geldvinder als onderdeel totaalpakket financieel inzicht
Geldvinder geeft medewerkers inzicht in hun financiële doen en laten. Medewerkers vullen hun inkomsten en uitgaven in en geven aan wat hun wensen en verwachtingen zijn. Geldvinder zet die zaken netjes naast elkaar en vergelijkt deze input met bijvoorbeeld benchmarkgegevens. De tool houdt mensen eigenlijk de spiegel voor waardoor zij bewust zijn van hun keuzes en de gevolgen daarvan voor hun financiële situatie. Sanne: “Alleen inzicht geven is niet altijd voldoende. Als mensen zien dat er wat schort aan hun financiële fitheid, moeten zij ook weten hoe zij dit kunnen verbeteren. We zijn daarom samen met APG op zoek naar een onafhankelijke financieel adviseur die mensen kan coachen bij het maken van keuzes. Bij Alliander geloven wij in het eigen regie model. Wij bieden medewerkers daarom de tools en expertise aan als een totaalpakket. Medewerkers kunnen vervolgens zelf inzicht krijgen door het inzetten van deze tools en aan de slag gaan met hun financiële fitheid door de ondersteuning die geboden wordt in te zetten. Dit is overigens niet iets eenmaligs, door het in het ontwikkel- en loopbaangesprek te verankeren borg je de bewustwording in verschillende loopbaan- en levensfases. Die situatie verandert immers continu. Voor een medewerker die net is gestart en aan het krijgen van kinderen denkt zijn dat andere vragen dan een medewerker die al nadenkt aan de periode na zijn pensionering. Als maatschappelijk verantwoord bedrijf willen wij daaraan bijdragen, uiteraard op zo’n manier dat we geen ontoelaatbare inbreuk maken op de privacy van medewerkers of dat we ons als bedrijf patriarchaal opstellen naar de medewerkers. We sturen op eigen regie en persoonlijk financieel bewustzijn”.

Communicatie
Tot slot is het belangrijk om ook na te denken hoe een tool als Geldvinder aangeboden wordt. Medewerkers verschillen immers van elkaar. Dat betekent dat de tool op een voor de medewerker aansluitende wijze moet worden aangeboden. De gebruikte taal en wijze van uitnodigen zijn daarbij heel belangrijk. Alliander heeft in de pilotfase bewust gekeken naar de wijze waarop vrouwen en mannen met de tool omgingen. Petra: “Wat ik bijvoorbeeld heel opvallend vond in de pilot is dat mannen sneller met Geldvinder aan de slag gingen als ze werden uitgenodigd door iemand uit de directie, terwijl vrouwen zich vooral gingen aanmelden wanneer zij een uitnodiging kregen van een vrouwelijke collega. In het verloop van het proces, het resultaat en de tevredenheid waren verder geen significante afwijken waarneembaar. De verhouding mannen en vrouwen die deelnamen aan de pilot was gelijk.”