In het laatste overleg voor de zomerperiode heeft de Arbocatalogus voor de netwerkbedrijven met een language tool en een kennisplatform een tweetal mooie resultaten geboekt. Samen geven de bedrijven hiermee verder vorm aan beleid en maatregelen om in de branche gezond en veilig te werken.
Language tool
Bij de netwerkbedrijven komen steeds meer statushouders en andere anderstaligen in dienst. Deze nieuwe collega’s zijn van groot belang om de continuïteit van de bedrijfsvoering te borgen. De veiligheid van alle medewerkers is belangrijk. Het blijkt in de praktijk dat deze groep bestaat uit vakmensen die echter onvoldoende bekend zijn met de begrippen uit de BEI (Bedrijfsvoering van Elektrische Installaties).
Voor (toekomstige) medewerkers is er nu samen met het O&O-fonds NWb een interactieve language tool in ontwikkeling die hen de begrippen van de BEI leert en deze ook in de context plaatst. Dit draagt bij aan de veiligheid in de sector én aan mogelijkheden om anderstaligen welkom te heten. Ook draagt het mogelijk bij aan een betere verbinding tussen collega’s onderling. Na de language tool kan men de E-learnings van de BEI volgen.
In de zomerperiode vindt een pilot plaats onder gebruikers in de doelgroep. Naar verwachting kan de language tool in het najaar worden ingezet.
De language tool is in eerste instantie ontwikkeld voor begrippen uit de BEI en in Nederlands-Engelse taal. Het is de bedoeling dat de language tool in een volgende fase ook wordt ingezet voor begrippen uit de VIAG (VeiligheidsInstructie AardGas) en ook in andere talen dan Engels beschikbaar wordt.
Platform kennisdeling
Verder hebben de netwerkbedrijven de behoefte om meer kennis uit te wisselen. Daarom is er de afgelopen tijd een bouwstenenbibliotheek ingericht waaruit elk bedrijf kan putten voor eigen gebruik.
Op dit platform kan kennis en informatie gedeeld worden over onder andere bedrijfs-RI&E’s, E-learnings, best practices, onderzoeksrapporten, onderbouwingen, actuele ontwikkelingen en een overzicht van specialisten met contactgegevens.
Deze kennisdocumenten hebben geen officiële branchestatus, maar vormen wel de bouwstenen waaruit later branche-brede afspraken in de Arbocatalogus kunnen voortvloeien.
Het platform wordt op aangeven van de lidbedrijven toegankelijk voor hun veiligheidskundigen en specialisten.
Veiligheidsmaatregelen
De werkgroepen van de Arbocatalogus hebben ook weer een aantal veiligheidsmaatregelen geactualiseerd. Het gaat om zeven maatregelen vooral op het gebeid van fysieke belasting zoals ‘duwen en trekken van kabels’ en ‘tillen en dragen’.
Daarnaast zijn acht andere maatregelen in concept voorbereid voor besluitvorming later in het jaar. Het gaat dan om maatregelen over werken met gevaarlijke stoffen en omgevingsrisico’s.
Wil je meer weten over beheersen van veiligheidsrisico’s? Kijk dan op onze themapagina.