18 januari 2024

Interview met Cindy Kroon, nieuw bestuurslid WENB

Fleur Meijers
Cindy Kroon

We maken kennis met Cindy Kroon (48), CCO Vattenfall Nederland én nieuw bestuurslid van onze werkgeversvereniging.

"Ik noem mezelf doorgaans liever Directeur Klanten. Want dat zegt waar het echt om gaat."

Met een staat van dienst van 20 jaar, waarvan 1,5 jaar als Chief Commercial Officer (CCO), draagt Cindy de eindverantwoordelijkheid voor alle energieactiviteiten richting klanten van Vattenfall Nederland, met 2000 collega's onder haar leiding.

Naast haar veeleisende rol bij Vattenfall, is Cindy moeder van twee jongens. Haar woonplaats in het tuindersgebied van Berkel en Rodenrijs maakt de energietransitie dagelijks concreet. Zo verdiende haar buurman, de komkommerteler, toen de gasprijzen stegen, meer aan het verkopen van een deel van zijn gaspositie dan aan komkommers telen. “De Energiewerkelijkheid speelt zich dus echt in mijn achtertuin af.”

Krachten bundelen in tijden van toenemende druk

"Samen werken aan werk is heel belangrijk. Je kunt dit als organisatie simpelweg niet alleen."

Cindy gelooft in het bundelen van krachten, vooral nu de druk toeneemt door de energietransitie en digitale revolutie. Ze benadrukt het belang van samenwerken, nu talentvolle technische mensen schaars zijn. “Door salariëring nemen de kosten voor de werkgevers toe. Maar de druk op werknemers neemt ook toe. We hebben minder mensen, en we vragen er meer van. Ze worden dus niet alleen duurder, maar ook kwetsbaarder.”

Aandacht voor diversiteit en authenticiteit

"Ik vind het belangrijk dat onze aandacht voor diversiteit niet verslapt. Het kan echt anders en beter. Maar alleen als je er energie in stopt."

Met passie spreekt Cindy over de noodzaak om de aandacht voor diversiteit te behouden, niet alleen op gendergebied maar ook breder. Daarnaast benadrukt ze het belang van 'jezelf mogen zijn' en erkenning van geestelijke gezondheid op de werkvloer. “Laten we vooral niet vergeten dat we allemaal maar gewoon mens zijn. Mensen ervaren naast de druk van werk ook vaak druk door privéomstandigheden. We moeten altijd maar ‘aan staan’. Best een kunst om het leven dan een beetje leuk houden.”

Openheid en eerlijkheid als kernwaarden

"Wat mij kenmerkt is dat ik vooral mezelf ben gebleven. Ik ben heel open en eerlijk als ik bijvoorbeeld twijfel over dingen op mijn werk."

Cindy onderscheidt zich door haar openheid en eerlijkheid, zowel over twijfels op het werk als over privézaken. Ze moedigt collega's aan om vrijuit te delen, vanuit de overtuiging dat we allemaal dezelfde uitdagingen in het leven tegenkomen. “Vermoeidheid, zieke kinderen, combineren van werk met mantelzorg, noem het maar. Het geldt voor mannen én vrouwen en elke levensfase heeft zijn uitdagingen. Laten we vaker aan elkaar vragen: Hoe gaat het met je?”

Rotterdamse executiekracht

"Ik ben goed in executiekracht. De juiste mensen op de juiste plek zetten.”

Met een achtergrond in bedrijfskunde, deed Cindy haar eerste werkervaring op bij KPMG en reisde de hele wereld over. Een heel ander leven. Bij eerst Nuon, later Vattenfall, richtte ze zich met Rotterdamse nuchterheid op wat zij uiteindelijk als belangrijkste succesfactor ziet: mensen. Goede teams maken. Mensen laten dan het beste van zichzelf zien, en dat zorgt voor resultaat!