09 december 2024

'Jaar 2025 staat in het teken van leiderschap'

Rolf Blankemeijer
Annemiek van Agthoven - Kiwa - 765x300px

Van de leidinggevenden worden nieuwe vaardigheden verwacht om de organisatie ook in de toekomst te laten floreren. Een interview met Annemieke van Agthoven, Directeur HR bij Kiwa.

Kiwa is een onafhankelijke en onpartijdige leverancier van test-, inspectie- en certificeringsdiensten (TIC) in een breed scala aan internationale markten. Kiwa valt onder de WENB-sector Advies.

Annemieke: “Kiwa is een prachtig bedrijf dat volop in ontwikkeling is. We hebben de ambitie om te blijven groeien.  Dat betekent voor HR meebewegen en zorgen dat we deze groei kunnen blijven ondersteunen. In de afgelopen jaren is Kiwa sterk gegroeid door het overnemen van grotere en kleinere ondernemingen. Kiwa gelooft in eigen ondernemerschap, dus veel van die overgenomen partijen varen nog zoveel mogelijk hun eigen koers om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de behoeften van hun klanten. Toch willen we nu meer naar één Kiwa doorgroeien en willen we daarmee meer één gezicht naar buiten laten zien.”

Wat betekent één Kiwa voor de organisatie en de medewerkers?
Annemieke: “Eén Kiwa betekent dat wij goed moeten bepalen wie wij willen zijn en hoe we als organisatie het verschil willen maken. Om in de toekomst succesvol te blijven, zullen we onze systemen en processen slimmer moeten organiseren. Het gaat hierbij niet alleen over werkprocessen maar ook over bedrijfsregelingen en arbeidsvoorwaarden. We hebben nu al vier verschillende lease-regelingen. Al deze voorwaarden moeten ingeregeld worden in onze systemen. Met de groei in het vooruitzicht is dit moeilijk te onderhouden.

Als we blijven groeien komen we ook in een ander speelveld terecht. Ook zal digitalisering impact hebben op onze werkzaamheden. Als we nu al zien wat AI allemaal kan. Deze ontwikkeling alleen al gaat razendsnel. Misschien willen klanten wel real time informatie van ons ontvangen en na een inspectie met één druk op de knop het rapport ontvangen. Nieuwe technieken zoals AI gaan ons helpen om aan die wensen van klanten te voldoen. We gaan daarom sterk investeren in bijvoorbeeld onze ICT-structuur.

Al deze ontwikkelingen vragen andere vaardigheden van onze medewerkers. Onze leidinggevenden vormen een belangrijk onderdeel van deze veranderingen, want hoe neem je de medewerkers mee en hou je ze vast in tijden van onzekerheid en verandering. Het thema leiderschap is daarom in 2025 een kernthema.”

Waarom beginnen jullie de transformatie met een focus op leiderschap?
Annemieke: “Wij zijn een bedrijf met veel hoogopgeleide technisch specialisten. Onze leiders zijn de experts op hun eigen vakgebied en vaak vanuit het verleden doorgegroeid naar een leidinggevende rol. Als je als organisatie groter en professioneler wordt, is het moeilijk om expert en leider tegelijkertijd te zijn. Als leidinggevende moet je namelijk van mensen houden.

Naast onze ambitie om te groeien en de ontwikkelingen op digitaal vlak, krijgen we ook te maken met nieuwe generaties van medewerkers. In de komende jaren hebben we alle generaties op de werkvloer rondlopen, waarbij we vooral zien dat de jongere generatie andere verwachtingen heeft van het werk , de loopbaan en de rol van de leidinggevende.  Zij verwachten vaak een meer coachend leiderschap met aandacht voor hun persoon en hun loopbaan en willen niet alleen maar vakinhoudelijke aanwijzingen ontvangen.”

Wat betekent dit dan voor leiderschap?
“We gaan begin volgend jaar van start met de ontwikkeling van  een leiderschapsprogramma, vertelt Annemiek. Dat is wat mij betreft veel meer dan alleen het volgen van een paar trainingen. Mensen hebben immers verschillende leerstijlen. De een leert het liefst door gewoon in de praktijk aan de slag gaan en van een mentor feedback te krijgen, een ander wil juist een theoretisch kader wat hij of zij kan nalezen en weer een ander is gebaat met een training en het doen. We gaan daarom een programma ontwikkelen dat aansluit bij die verschillende leervoorkeuren van de medewerkers en van de rol die van hen verwacht wordt.”

En welke rol speelt HR in die transformatie?
Annemieke: “Ik zie de afdeling HR als hoeder van de cultuur. Wij zullen samen met de business de benodigde veranderingen gaan begeleiden. Voor onze afdeling betekent dit dat we zelf ook door deze verandering heen gaan. Immers, als de organisatie Champions League wil spelen, zullen wij dit mede moeten faciliteren. Dit betekent samenwerken, kritisch denken, afstemmen en communiceren over de verschillende HR-disciplines heen. In dit hele proces gaan we ook onszelf tegenkomen. Soms is het echt lastig om samen te werken of tegenspraak te krijgen van een collega. Echter ik ben overtuigd dat het noodzakelijk is en dat de kwaliteit van ons werk beter wordt. Al met al een geweldige uitdaging, waarbij HR echt kan laten zien wat zij waard is.”

Meer over Kiwa