Online Workshop: Open Hiring

Floor van Dongen
Jos Gastvrij

Jos van Delft van de Start Foundation nam ons mee in het principe van 'Open Hiring'. Dus geen sollicitatiegesprek, cv of bemoeienis van de overheid. Iedereen is welkom, ongeacht waar je vandaan komt of wat je in het verleden hebt gedaan. Het enige wat telt is de motivatie om te werken. Zonder vragen. Bij goed functioneren volgt een vast contract. Hoe kan dat voor je werken? En wat vraagt dat van jou als werkgever?

Open hiring betekent dat iemand gewoon bij je aan de slag gaat, als die persoon denkt de geschikte kandidaat te zijn voor de vacature. Een alternatieve manier om aan goede mensen te komen in deze krappe arbeidsmarkt.

Open Hiring past in inclusief werkgeverschap. Als redenen om hier mee te starten werden genoemd het beter benutten van de arbeidsmarkt, groei creeëren, meer voldoening, maatschappelijke overwegingen. Open Hiring werkt volgens een aantal vaste spelregels, zo mogen er geen vragen worden gesteld die je normaal in een sollicitatiegesprek wel zou stellen. De volgorde van de wachtlijst bepaalt. Een grote tegenstelling met de ‘normale’ werkwijze waar CV en arbeidsverleden de selectie bepaalt. Jos liet een aantal voorbeelden uit de praktijk zien waar Open Hiring goed werkt.

Programma
Tijdens zijn presentatie sneed Jos van Delft twee thema’s aan:

 • Ten eerste gaf hij uitleg over inclusief werkgeven in het algemeen. En dan vooral waarom je hier als organisatie mee zou starten
 • Vervolgens zoomt hij in op Open Hiring. Wat houdt deze methodiek in? Hoe is deze in te zetten? Welke werkgevers zijn er al mee gestart? Wat zijn hun ervaringen?

Download de presentatie Open Hiring (pdf, inloggen verplicht)

Wie is Jos van Delft?
Jos van Delft startte in 1994 als bijbaan naast zijn studie Personeel & Arbeid als intercedent bij Manpower. Na een uitstapje in de zorg en het succesvol afronden van een tweede studie, Social Work, startte hij in 2002 als jobcoach bij Start Kans (dat later overging in USG Restart). Binnen USG groeide hij uiteindelijk door tot accountmanager.

In 2016 maakte hij de overstap naar de Start Foundation: een onafhankelijk vermogens- en ontwikkelingsfonds, dat geld en middelen inzet om de arbeidsmarkt toegankelijk te maken voor iedereen die wil werken maar om wat voor reden dan ook moeite heeft met het vinden en behouden van werk. Van daaruit heeft hij eerst twee jaar als Manager Inclusie & Diversiteit bij Hutten in Veghel gewerkt. Vervolgens is hij zijn tijd gaan verdelen over Open Hiring en een arbeidsmarktprogramma in de regio Noordoost-Brabant.

 • Locatie

  Online (webinar)

 • Datum en aanmelding

  Aanmeldperiode:
  2022-10-20T09:00:00 2023-02-16T12:00:00

  Datum en tijdstip:
  2023-02-16T14:00:00 2023-02-16T15:00:00