Wij delen kennis en ervaringen

Webinar 'Dashboard DI en omgaan met coronastress en -kansen: het ontdekken, leren en co-creëren'

Op dinsdag 24 november 2020 organiseerde de WENB een webinar over de actuele cijfers in het 'dashboard duurzame inzetbaarheid'. De deelnemers werden bijgepraat door prof.dr. Tinka van Vuuren over de trends en de ontwikkelingen en meegenomen in de sectorale verschillen en overeenkomsten. Het tweede deel van het webinar werd gewijd aan het omgaan met coronastress en de kansen die de coronacrisis biedt om het werk anders in te richten. In een workshop onderzochten we samen welke kansen en stressfactoren er zijn, en bedachten we nieuwe manieren en oplossingen.

Cirkeldiagram Dashboard DI - 930px

Bekijk de opname van het webinar (Vimeo)

Deel 1: Het 'Dashboard Duurzame Inzetbaarheid' en de 'Benchmark Ziekteverzuim'

In het Dashboard DI krijgen de deelnemende bedrijven inzicht in hun resultaten op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Deze zijn afgezet tegen de resultaten binnen de eigen sector, de WENB en geheel Nederland. De aspecten van duurzame inzetbaarheid in deze compacte benchmark, waarvoor de resultaten worden weergegeven zijn:

 • de algehele gezondheid;
 • het ziekteverzuimpercentage (vanuit de Benchmark Ziekteverzuim);
 • de ziektemeldingsfrequentie (vanuit de Benchmark Ziekteverzuim);
 • het arbeidsvermogen, arbeidsmarktkansen, werktevredenheid en bevlogenheid.

In de afgelopen periode hebben wij deze gegevens bij de bedrijven in onze sectoren opgehaald: de ziekteverzuimcijfers via de HR-afdeling en de andere thema’s via een 'Flitspeiling' bij de medewerkers.

Het 'Dashboard DI' maakt deel uit van het meerjarenprogramma 'Fit & Vitaal' en wordt mede mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis en Loyalis.
Heb je vragen over het programma, neem dan contact op met Andrea van de Velde, projectmanager Dashboard DI of met Floor van den Heuvel, programmamanager 'Fit & Vitaal'.

Deel 2: Omgaan met stress,  juist ook in tijden van corona!

De huidige ontwikkelingen vragen om aanpassingen van werkgevers én werknemers. Werknemers moeten wennen aan hun nieuwe werkomgeving op grotere afstand: zonder collega’s, zoekend naar een nieuw evenwicht tussen werk en privé. Werkgevers houden zich bezig met het ontwikkelen van een goed thuiswerkbeleid: Zo denken we na over vraagstukken als:

 • "hoe behoud je de verbinding met je team en met de overige collega's?"
 • "hoe houden leidinggevenden zicht op de (mentale) gezondheid van medewerkers?"
 • "wat betekent thuiswerken voor werknemers?"

Pasklare oplossingen ontbreken nog. In het tweede uur van dit webinar nemen wij gezamenlijk dit onderwerp onder de loep. Kortom: we gaan samen ontdekken, leren en co-creëren; dat kan heel veel opleveren!

HET PROGRAMMA

 • 13.00 uur: Welkom en introductie door Floor van den Heuvel, programmamanager 'Fit & Vitaal'
 • 13.15 uur: 'Het Dashboard DI en de actuele resultaten 2019/2020'
 • 13.45 uur: Workshop 'Ontdekken, leren en co-creëren; omgaan met coronastress en -kansen' (inclusief interactieve break)
 • 14.55 uur: Afsluiting door Floor van den Heuvel

VOOR WIE?

Dit webinar is bedoeld voor HR-(beleids)adviseurs, arbo-adviseurs, preventiemedewerkers en specialisten duurzame inzetbaarheid. Ook afdelings-/teamleiders en OR-leden zijn welkom.

MEER WETEN?

Het 'Lerend Netwerk Fit & Vitaal' maakt deel uit van het meerjarenprogramma 'Fit & Vitaal', waarbij we ons met de leden dit jaar richten op het onderwerp 'Mentaal Vitaal'. Heb je vragen over het webinar of over het meerjarenprogramma, neem dan contact op met Floor van den Heuvel.

TECHNIEK

Voor dit webinar maken we gebruik van de tool 'Zoom'. Na aanmelding ontvang je een link om aan het webinar te kunnen deelnemen.
Het verdient aanbeveling om de link van tevoren even te testen, om zeker te weten dat je toegang krijgt.

Download de handleiding 'Zoom' (pdf)


AANMELDEN

Wilt u zo vriendelijk zijn om voor uw aanmelding gebruik te maken van het aanmeldingsformulier? U opent dit formulier met behulp van de knop 'AANMELDEN', hieronder.

Datum en tijdstip:
2020-11-24T13:00:00 2020-11-24T15:00:00
Locatie:
(online, via 'Zoom')
Adres:
Aanmeldperiode:
2020-10-20T15:00:00 2020-11-24T15:00:00

Let op!
Nadat je op de knop 'aanmelden' hebt gedrukt kan het even duren voordat de bevestiging hiervan bovenin het scherm verschijnt.


OVER DE SPREKERS

Tinka van Vuuren staat met één been in de wetenschap en één been in de praktijk. Ze is sinds 2010 bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement aan de Open Universiteit Nederland. Ook werkt zij sinds 2006 als senior consultant bij Loyalis (onderdeel van a.s.r.) en adviseert werkgevers over personeelsbeleid. 'Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden', zo luidde de titel van haar oratie in 2011, waarin zij het belang van vitaliteitsmanagement uit de doeken doet. Zij is arbeids- en organisatiepsycholoog en gepromoveerd op de gevolgen van ontslagdreiging voor werknemers.