WERKGEVERSVERENIGING VOOR BEDRIJVEN IN ENERGIE, TELECOM, RECYCLING EN MILIEU

Wij delen kennis en ervaringen

Medewerkers Vitens enthousiast over Fit & Vitaal-pilot 'Talentenscan'

Om individuele medewerkers én teams vitaler te laten werken werd dit najaar de 'Talentenscan' geïmplementeerd bij onze leden Vitens en VodafoneZiggo. Deze pilot maakt deel uit van de activiteiten vanuit het Innovatielab (de derde pijler) van het meerjarenprogramma 'Fit & Vitaal'. Teammanager Pierre Basten en senior monteur Patrick van Ommen van Vitens delen in dit bericht hun ervaringen en enthousiasme over de Talentenscan.

Combifoto Pierre Basten en Patrick van Ommen - Vitens

De Talentenscan is een 360 graden feedback tool, waarbij teamleden elkaar individueel beoordelen op negen talenten voor vitaal werken. Aan de hand van de Talentenscan bespreken de teamleider en technici met elkaar waar mogelijkheid voor ontwikkeling is; op individueel niveau, maar ook op teamniveau.

'Het is mooi te zien dat ook mijn collega's nu in beweging komen'
Pierre Basten - Vitens - sq 900px

Pierre Basten, teammanager Buitendienst Veluwe over de Talentenscan:

"Tijdens een bijeenkomst van de Technische CrossOver heb ik in groepsverband nagedacht hoe je je talenten kunt ontdekken. Daar had ik dus al een beeld van. De uitslag van de Talentenscan bevestigde dit beeld, maar leverde mij ook nieuwe inzichten op. Als teammanager van een groep monteurs zag ik direct de waarde van deze pilot.

Het kostte me wel wat energie om sommige monteurs te motiveren om hieraan mee te doen. Maar uiteindelijk drong het tot hen door dat de Talentenscan écht helpt om stappen te zetten in je persoonlijke ontwikkeling. Hun deelname gaf mij inzicht in de krachten van elke medewerker en het team. En waaraan zij nog behoefte hebben om zich verder te ontwikkelen. Die ontwikkeling kunnen zij binnen Vitens, maar ook bij volgende sollicitaties benutten.

Binnen Vitens schonken wij al aandacht aan duurzame inzetbaarheid tijdens de RW&O-gesprekken. Als je daar in gesprek met medewerkers wat dieper op in gaat, dan merk je dat sommigen er al serieus mee bezig zijn. Anderen hebben nog een zetje in de goede richting nodig. Tijdens werkoverleggen hebben wij de medewerkers verteld wat Vitens als werkgever voor hen kan betekenen. Maar ook wat je zelf kunt doen om duurzaam inzetbaar te blijven voor de organisatie.

Je merkt nu dat het gaat leven. Het is mooi om te zien dat elke medewerker daar op zijn/haar manier invulling aan geeft: door te stoppen met roken, gezond(er) te eten en meer te bewegen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan 'Vitens Fit'. Maar ook door minder uren te werken, vervroegd met pensioen te gaan of werkzaamheden op een andere manier uit te voeren, waardoor zij fysiek minder zwaar belast worden."

Dialoog over gezondheid, vitaliteit én inzetbaarheid
Pierre: "Voor mij is de pilot prettig verlopen. Door andere werkzaamheden zat er wat druk op, maar we hebben besloten om het gewoon te gaan doen. Het is niet erg dat er dan wat dingen misgaan, want daaruit kun je weer lering trekken.

Als leidinggevende heb ik geleerd dat je continu in gesprek moet blijven over dit onderwerp. Een aantal monteurs vindt het spannend om hun werkzaamheden anders uit te voeren: "We deden het altijd al zo!". Door ook te laten zien hoe het anders kan, wordt duidelijk wat aandacht voor vitaliteit en gezondheid hen kan opleveren. Zelf heb ik een goede werkplek thuis gecreëerd en ik zorg ervoor dat ik lekker in beweging blijf.

Ik vind dat je talenten van mensen moet aanjagen. Kijk goed waarin ieders kracht ligt: wat kun je goed en wat vind je leuk? Dat gaat vaak samen. Tijdens de Talentenscan hebben we dat ontdekt. De medewerkers worden in elk geval gemotiveerd om hierover na te denken; dat is al de eerste winst! Het is dus logisch dat de Talentenscan binnen Vitens een vervolg krijgt."

'Gezondheid, vitaliteit en plezier in je werk - Je moet er zèlf wat van maken!'
Patrick van Ommen - Vitens - sq 768px

Patrick van Ommen, senior monteur in team Buitendienst Veluwe bij Vitens:

"De Talentenscan gaf mij meer inzicht in de mogelijkheden om mijn werk vitaal en gemotiveerd te doen. Het was een aangename verrassing om te merken hoeveel je nog kunt leren over een gezonde levensstijl en hoe je een goede balans kunt vinden, juist in drukke werkweken met onregelmatige diensten.

Deze pilot heeft mij vooral laten inzien dat je maar één lichaam hebt. En dat ik zelf degene ben die de motor op een gezonde manier draaiend kan houden. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van (technische) hulpmiddelen die zwaar werk kunnen verlichten.

De Talentenscan is eenvoudig te doorlopen, maar bovenal erg leerzaam. Met kleine aanpassingen kun je jouw vitaliteit verbeteren en je motivatie versterken.
Dit draagt absoluut bij aan je plezier in het werk en je duurzame inzetbaarheid!"

- - - - - - - - - - - - - - -


Wil jouw bedrijf ook meedoen? Dare to try!

Het 'innovatielab' van Fit & Vitaal' richt zich op specifieke thema's, doelgroepen en netwerken waarmee we binnen onze vereniging samen met werkgevers experimenteren. Vanzelfsprekend wordt er ook kennis uitgewisseld over de gezondheid, vitaliteit en inzetbaarheid van medewerkers.

'Fit & Vitaal' helpt bedrijven op weg: 'Dare to plan, dare to choose, dare to try! 

Lees verder in onze rubriek over het meerjarenprogramma 'Fit & Vitaal'

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw bedrijf actief te laten deelnemen aan 'Fit & Vitaal'? Neem dan contact op met Floor van den Heuvel, programmamanager.