Wij delen kennis en ervaringen

Column Floor van den Heuvel: "In beweging voor meer energie"

Herken je dat, dat je uren vastgeplakt op je stoel achter je beeldscherm aan het werk bent? Dat het je moeite kost om van je werkplek af te komen? Dat je erachter komt dat je uren later nog steeds op dezelfde plek en in dezelfde houding zit?

Floor 3 - carroussel 400px

Er is natuurlijk helemaal niets mis met lekker zitten. Alleen doen we dat met elkaar veel te veel uren achter elkaar. Wij Nederlanders zijn met gemiddeld tien uur per dag zitkampioen van Europa. Dat komt door onze diensteneconomie en het vele beeldschermwerk. Nu is zitten op zich geen probleem, maar wel dat we daardoor veel te weinig bewegen door de dag heen. En juist dat gebrek aan beweging is niet goed voor ons. Het kan leiden tot lichamelijke klachten zoals overgewicht en hart- en vaatziekten, maar ook tot psychische klachten zoals angst en depressie.

Bewegen maakt ook mentaal sterk
Het goede nieuws is dat voldoende bewegen niet alleen bijdraagt aan je lichamelijke gezondheid. Ook op psychisch vlak is er veel te winnen. Als je je fitter voelt, dan gaat je stemming erop vooruit. Je krijgt meer zelfvertrouwen en gevoelens van stress, depressiviteit en angst nemen af.

Tot slot helpt bewegen ook om structuur in je dag te krijgen en in contact te komen met andere mensen, zeker als het om groepsactiviteiten gaat. Dus: 'get your ass together' en kom in beweging! Begin klein en maak het vooral leuk voor jezelf. Zoek naar manieren die bij je werk passen. Wissel het zitten geregeld af met staan en bewegen. Je hoeft niet meteen de marathon te lopen.

Twee weten meer dan één
Praat er ook over met collega’s. Niet alleen hoe je je lichamelijk voelt en wat je kunt doen voor je lichamelijke gezondheid. Maar juist ook over hoe je je voelt, wat het voor jou lastig maakt om in beweging te komen en hoe je je beter kunt voelen. Je kunt daarbij ondersteuning vragen van je leidinggevende of een HR-medewerker: hoe je fit(ter) en energiek(er) aan het werk kunt blijven. Denk dan ook aan de aanschaf van een hoog-laagbureau of een smartwatch, het volgen van workshops, het deelnemen aan team challenges over bewegen of het raadplegen van een (beweeg)coach.

Kortom: bewegen is goed voor lichaam en geest. Kom jij ook in beweging voor meer energie?

Floor van den Heuvel