Wij delen kennis en ervaringen

Interview met Linda van Steekelenburg (Juva): "Een fijne werksfeer draagt bij aan bevlogen en betrokken medewerkers"

Rolf Blankemeijer

Linda van Steekelenburg is HR Adviseur bij netwerkbedrijf Juva. In 2020 heeft Juva door Effectory een onderzoek naar de tevredenheid onder haar medewerkers laten uitvoeren. Dit leverde niet alleen waardevolle informatie over de medewerkers op, maar het bedrijf won op basis van die resultaten ook de award van 'beste werkgever' in de sector Energie, Water en Telecom.

foto uitsnede - 465px hoog

Linda: "Ja, wij zijn uiteraard supertrots op deze prijs. We vonden het wel spannend, de inschatting was dat we een goed beeld hadden, maar is dat echt zo? We hadden natuurlijk gehoopt op een positief resultaat van het onderzoek. De uitslag, in de vorm van deze prijs, is nog beter dan verwacht."

Het tevredenheidsonderzoek richtte zich op de onderwerpen bevlogenheid, betrokkenheid, werkgeverschap en leiderschap. In totaal deed maar liefst ruim 73% van het personeel mee aan het onderzoek.

Linda: "We hebben van tevoren goed gecommuniceerd waarom het belangrijk was dat medewerkers zouden deelnemen aan het onderzoek. Feedback is cruciaal. We willen met elkaar een fijne werkomgeving creëren. Een fijne werkomgeving stelt medewerkers in staat het beste uit zichzelf te halen en hun talenten te benutten. Dit straalt positief af op onze klanten en omgeving. Voor een organisatie die constant in ontwikkeling is is dat belangrijk.

Juva is al een aantal jaren bezig met het wendbaarder maken van de organisatie. Dit is nodig want - zoals bij elk bedrijf in de netwerksector - zorgt de energietransitie voor een hoop uitdagingen waarop ingespeeld moet worden. Dit betekent dat er anders in het bedrijf gewerkt moet gaan worden. Medewerkers krijgen binnen Juva veel vrijheid om zelf keuzes te maken over de uitvoering van hun functie. De functies zijn breed en dat vinden de medewerkers aantrekkelijk. De output van de functie staat in het nieuwe functiehuis centraal, in plaats van de uit te voeren taken.

Linda: "Bredere functies leiden tot meer autonomie of het gevoel van zelfstandigheid danwel vrijheid. De mensen worden aangesproken op hun kennis en specialisme. Medewerkers denken zelf na over hun werk en nemen zelf beslissingen, in plaats dat zij bij een probleem direct naar een leidinggevende kijken. Medewerkers worden daardoor niet alleen creatiever, maar zij stellen zich ook kritischer op. Dit draagt bij aan volwassen relaties binnen het bedrijf en dat is een goede zaak."

Juva_logo_FC

En wat is nu het geheim van Juva?
Linda: "We zijn een relatief kleine organisatie in onze sector. Dat betekent ook dat bijna iedereen elkaar kent. De sfeer in het bedrijf is informeel en de lijnen zijn kort. Het is gemakkelijk om met elkaar te overleggen en ook om mensen aan te spreken. Medewerkers krijgen vertrouwen en verantwoordelijkheid en dat wordt gewaardeerd. Samen maken wij het resultaat van Juva. Elke medewerker telt in onze organisatie. Dat geeft een heel goed gevoel bij het personeel. Mensen gaan dan ook écht voor hun bedrijf."

Het uitgevoerde tevredenheidsonderzoek is een startpunt. Over twee jaar staat een nieuw onderzoek in de planning. En dan weer een nieuwe award?
Linda lacht: "We gaan ons best doen om dit mooie resultaat te behouden. De beste werkgever van een sector zijn is al een hele eer. En ja, stiekem hopen we de volgende keer weer de prijs voor beste werkgever te krijgen. Of dat lukt weten we natuurlijk niet. Er blijven altijd wel punten over die verbeterd kunnen worden. Het is wel goed om daarnaar te blijven streven."