WERKGEVERSVERENIGING VOOR BEDRIJVEN IN ENERGIE, TELECOM, RECYCLING EN MILIEU

Wij delen kennis en ervaringen

Column Reinier Rutjens: ‘Liever een netto thuiswerkvergoeding’

Zoals verwacht werd deze week bekend dat de Belastingdienst de mogelijkheid om de bestaande reiskostenvergoedingen onbelast uit te keren weer heeft verlengd. Nu tot 1 april 2021. Op zich is dat een goede zaak, omdat er nog steeds werkgevers zijn die de ‘oude’ reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer nog doorbetalen.

Bovendien kunnen de werknemers vaak ook nog gebruik maken van de salderingsregeling voor kilometers die niet vergoed worden. Dat levert netto voordeel op voor de werknemer. In lijn met de bedoeling van de reiskostenregeling (de werkgever vergoedt een deel van de kosten) hebben echter veel werkgevers de vaste vergoeding stopgezet. Logisch natuurlijk, als er geen reiskosten gemaakt worden door het massale thuiswerken. In de plaats daarvan wordt er vaak een thuiswerkvergoeding gegeven.

Enige tijd geleden berekende het NIBUD dat de kosten zo’n twee euro per dag bedragen. Netto dus. Maar op basis van de huidige fiscale regelingen mogen werkgevers dit niet netto betalen. Het zou goed zijn als de Belastingdienst - in plaats van de fiscale vrijstelling voor niet gemaakte reiskosten steeds weer te verlengen - de thuiswerkvergoeding vrijstelt van belasting.

Want één ding is duidelijk: we gaan voortaan minder woon-werkkilometers maken en meer thuiswerken. Ook ons fiscale regime moet passen op deze toekomst! Als WENB blijven we hiervoor in het 'Haagse' aandacht vragen.