Wij delen kennis en ervaringen

Column Floor van den Heuvel: “Maak van werknemers geen toeschouwers”

‘Kom je even bij me zitten?’, vraagt m’n dochter van 17, altijd een sprankelende en ondernemende griet. Als ik naast haar zit en na een luchtige start vraag hoe het nu echt met haar gaat, zucht ze diep. Dan vertelt ze dat ze zich al een tijdje rot voelt. Ze kan zich nergens toe zetten, voelt zich eenzaam, verdrietig en bovenal toeschouwer van haar eigen leven. Ze mist haar sociale leven, school, haar bijbaantje. Dit is niet wat ze voor ogen had toen ze een jaar geleden in haar eindexamenjaar zat. Met ‘slechts’ een coronadiploma op zak mist ze een gevoel van trots en wat ze waard is op de toekomstige arbeidsmarkt.

Floor 3 - carroussel 400px

Hoewel veel aandacht uitgaat naar de oudste generaties, zitten steeds meer jongeren in mentale nood. En nee, dan heb ik het niet eens over diegenen met onderliggend psychisch lijden. Ik heb het over die grootste groep, die op de drempel staat van de arbeidsmarkt. Jongvolwassenen, die straks in onze bedrijven werken.

Als je lekker in je vel zit, functioneer je beter. Niet alleen thuis, ook op je werk. Medewerkers die mentaal fit en gezond zijn, zijn gemotiveerder, hebben meer energie en doorzettingsvermogen, en zijn creatiever en productiever. Mentaal fit zijn is onontbeerlijk om inzetbaar te blijven en klachten en uitval op het werk te voorkomen.

Als werkgever oog hebben voor het wel en wee van je medewerkers is daarom onmisbaar in een goede bedrijfsvoering. En dat reikt verder dan woorden.
Het gaat hier over daden. Over daadwerkelijk investeren in de mentale gezondheid en vitaliteit van je medewerkers. Over koste wat het kost voorkomen dat je medewerkers tot de 'at risk'-groep gaan behoren en burn-out en ziekteverzuim op de loer liggen. Want één ding staat vast: het duurt maanden, zo niet jaren, voordat een medewerker dan weer helemaal terug is op de werkvloer. En juist dat menselijk kapitaal hebben we nu zo hard nodig. Of het nu gaat om onze toekomstige medewerkers of degenen die al jaren aan het arbeidsproces deelnemen. Voorkom jij ook dat medewerkers toeschouwer worden van hun eigen leven?