Arbocatalogi dragen bij aan de veiligheid van de medewerkers
Gerda Heller is coördinator werkgroepen voor de arbocatalogi van onze sectoren. We vroegen Gerda iets meer te vertellen over arbocatalogi en waarom deze belangrijk zijn voor onze bedrijven en hun medewerkers.
"En wat doe jij nou voor werk?" Het is een vaak gestelde vraag in een sociale context. Als ik vertel dat ik de activiteiten coördineer met betrekking tot arbocatalogi, wordt er wat glazig gekeken. Meestal beperk ik de uitleg tot de opmerking dat het met de veiligheid van medewerkers te maken heeft. En om dat laatste gaat het natuurlijk.
In de arbocatalogus spreken bedrijven af welke maatregelen nodig zijn zodat werknemers zo gezond en veilig mogelijk hun werk kunnen doen. Al in 2009 is vanuit de WENB gestart met een arbocatalogus voor de energiebedrijven. Deze is later gesplitst in een arbocatalogus Netwerkbedrijven (NWb) en een arbocatalogus Productie- en Leveringsbedrijven (PLb).
Sinds die tijd zijn werkgroepen continu bezig met het in kaart brengen van sectorale (nieuwe) risico’s en daaraan gekoppelde maatregelen voor zowel werknemers als werkgevers, om deze risico’s te beperken. De werkgroepen bestaan uit arbo- en veiligheidskundigen. De maatregelen worden afgestemd met de bedrijven en de vakorganisaties, alvorens deze voor goedkeuring aan de Inspectie SZW worden voorgelegd.
Arbocatalogi voor verschillende sectoren
Dit resulteerde in een aantal goedgekeurde arbocatalogi. Naast de Arbocatalogi NWb en PLb is er sinds 2014 een arbocatalogus Waterbedrijven. Ook voor de afval- en milieubranche is er een arbocatalogus, maar die wordt vanuit de Vereniging Afvalbedrijven gecoördineerd. Vanuit de sector PLb is er in 2011 gestart met een arbocatalogus voor de windenergiebedrijven; deze is in 2016 overgeheveld naar branchevereniging NWEA.
Een arbocatalogus is geen statisch document. Door veranderingen in de techniek en wet- en regelgeving, moeten regelmatig revisies worden doorgevoerd. Daarnaast worden jaarlijks vanuit de stuurgroepen, waarin werkgevers en vakorganisaties vertegenwoordigd zijn, jaarplannen opgesteld. Hierin zijn nieuwe thema’s en risico’s benoemd die vervolgens door de werkgroepen worden opgepakt en uitgewerkt. In de afgelopen jaren zijn onder andere risico’s met betrekking tot fysieke belasting, valgevaar en gevaarlijke stoffen beschreven.
Veiligheid altijd op zak
Om de arbocatalogus nog toegankelijker te maken voor medewerkers is vanuit de arbocatalogus NWb een website/app ontwikkeld: Safety in the Pocket. In september wordt deze app via een toolbox extra onder de aandacht gebracht van de bedrijven en hun medewerkers. Kortom: de bij de WENB en de WWb aangesloten bedrijven hebben veiligheid hoog in het vaandel staan en de arbocatalogi leveren daar een essentiële bijdrage aan.
Meer weten?
Voor informatie over de arbocatalogi kun je contact opnemen met Gerda Heller.