WERKGEVERSVERENIGING VOOR BEDRIJVEN IN ENERGIE, TELECOM, RECYCLING EN MILIEU

Wij delen kennis en ervaringen

Persconferentie coronavirus 12 januari 2021

De nieuwe maatregelen die het kabinet vandaag tijdens de persconferentie bekend maakte, waren eigenlijk geen verrassing meer. Om de verspreiding van het coronavirus in te dammen wordt de lockdown minimaal verlengd tot 9 februari aanstaande.

WENB_3-corona

Brits mutatievirus
Vooral de verspreiding van het Britse mutatievirus maakt de situatie volgens premier Rutte zeer zorgelijk. Rutte zei hierover: "We noemen het Covid, maar de nieuwe variant lijkt zóveel besmettelijker dat je haast kunt zeggen: naast corona hebben we een nieuw probleem."

Regels lockdown
De huidige regels voor de lockdown blijven onverminderd van toepassing:

  • De horeca en winkels die niet in primaire levenbehoeften voorzien, blijven dicht;
  • Bezoek thuis blijft beperkt tot twee personen per dag;
  • Bijeenkomsten van groepen van mensen blijven in principe verboden;
  • Werknemers blijven thuis werken, tenzij dit gezien de aard van de werkzaamheden niet mogelijk is.

Avondklok
Het kabinet denkt nog na over het invoeren van een avondklok. Het Outbreak Management Team (OMT) onderzoekt in de komende dagen of een avondklok substantieel bijdraagt aan de bestrijding van het coronavirus. Het kabinet neemt hierover volgende week een besluit.

Scholen
De scholen blijven nog drie weken langer dicht. Bepaalde groepen, zoals kwetsbare kinderen en examenleerlingen, kunnen nog wel naar school gaan. Mogelijk kunnen de basisscholen al op 25 januari weer open. Het kabinet wil eerst meer informatie hebben over de besmettelijkheid van de Britse virusvariant voor kinderen, voordat zij hierover een definitief besluit neemt.

Reizen
Premier Rutte deed opnieuw een oproep om tot half maart geen reizen naar het buitenland te maken. Er komt nog geen vliegverbod. Dit is omdat ook goederentransport door de lucht plaatsvindt en mensen de mogelijkheid moeten blijven houden om te reizen als hiervoor zeer dringende redenen zijn. Rutte noemde echter de mensen die even een weekje gaan skiën 'ontzettend asociaal'.