WERKGEVERSVERENIGING VOOR BEDRIJVEN IN ENERGIE, TELECOM, RECYCLING EN MILIEU

Wij delen kennis en ervaringen

Interview met Marije Zuidgeest: 'Trots op wat wij hier elke dag neerzetten!'

Marije is Manager HR bij Juva en heeft twee kinderen, van zes en acht jaar, die van Monopoly houden. Dat is nu fijn, want iedereen werkt thuis en het is soms best spannend om ze bezig te houden. Een leerzaam spel biedt uitkomst. Dat brengt Marije direct op een belangrijk onderscheid dat zij nu ziet: mensen die kinderen thuis hebben en mensen zonder kinderen. Met kinderen merkt zij dat er best veel van de ouders en dus van de werknemer of werkneemster van Juva gevraagd wordt.

"Ik zie dat ouders proberen te balanceren tussen werk en zorg voor kinderen; we proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden door verschillende soorten verlof aan te bieden. In het verlengde van hetgeen ik hiervoor zei: iedereen moet een nieuw ritme vinden. We hebben bijvoorbeeld werknemers die bewust zorgverlof opnemen en we zorgen er ook voor dat managers hun medewerkers stimuleren om verlof op te nemen. En dan ook alle mogelijkheden van verlof onder de aandacht brengen bij hun medewerkers.

De omschakeling die we hebben gedaan is verrassend snel tot stand gekomen en ik moet zeggen dat ik nog elke dag verbaasd ben over de creativiteit en het improvisatievermogen van ons eigen personeel. Natuurlijk had ik daar wel verwachtingen bij, zeker omdat Juva een organisatie is die 'onderscheidend zijn en kansen zien' altijd al in het DNA van de organisatie heeft gehad. Creativiteit was in die zin altijd al een belangrijke bedrijfswaarde. Maar ik ben heel trots op wat hier elke dag wordt neergezet".

"Wij hebben veel tuinders als klant, die bijvoorbeeld met de Warmte Kracht Koppeling (WKK) werken, en allianties met warmtenetwerken die warmte als energie uit de bodem halen, die wordt gedeeld met een aantal ondernemingen. Van de tuinders teelt ongeveer 1/3 groente, 1/3 sierteelt en 1/3 planten. De impact daar is enorm."

logo Juva

Dus alles gaat goed?
"We zijn zeker ook tegen problemen aangelopen. Bijvoorbeeld de afdeling leidingregistratie, die zware computerprogramma’s gebruikt: op afstand bleken deze programma’s slecht te besturen. De oplossing was om ze lokaal te laten draaien en via een terminalserver op afstand te bedienen. Kan prima hoor. Het is erg fijn dat onze ICT-systemen goed werken; op afstand kan alles betrouwbaar doorlopen. We gebruiken hier 'Microsoft Teams' en ik denk de afgelopen weken wel eens: hadden we dit maar vaker ingezet. Het is heel efficiënt en ik vind het ook plezierig dat je je collega’s even ziet. Soms lachen we even als iemand nog een slaaphoofd heeft."

Hoe zie je Juva functioneren nu?
"De houding is hier: we gaan het gewoon doen of regelen, dat vind ik zo mooi! Er is een enorme veerkracht hier. Natuurlijk ondersteund door een actief personeelsbeleid, waarbij we onderling met onze medewerkers verbinding leggen via onze kernwaarden. Maar hier is toch meer aan de hand. Zeker nu we nog binnen tien tot twaalf weken zitten is alles nog goed te overzien. Ik denk wel dat als we over deze periode heen gaan, we meer problemen gaan ondervinden. Maar de enorme daadkracht van mensen die zelf, op de werkvloer, met veel improvisatie uitstralen 'we gaan het gewoon doen' uitstralen helpt daar natuurlijk bij. Medewerkers vinden het gedwongen thuiswerken vreselijk en missen hun collega’s en het praatje bij het koffieapparaat, maar dat geeft natuurlijk aan dat we een enorme persoonlijke betrokkenheid hebben bij elkaar."

Hoe houden jullie de spirit erin?
"Wat wij doen is zoveel mogelijk momenten pakken waarin je elkaar kan spreken: een teamoverleg, de tweewekelijkse 'Fit Challenge': squad stretches en push-ups, maar ook vaker gewoon voor de camera met je collega’s, dus met de webcam aan. En het werkt heel goed! Daarnaast heeft de algemeen directeur al heel snel een filmpje opgenomen en dit verspreid onder alle medewerkers: dat wordt zeer gewaardeerd. Hij houdt ook een blog bij. En we vergeten de medewerkers thuis niet: we hebben aan alle medewerkers een plant - gekweekt in het Westland - cadeau gedaan, met een sportset om fit te blijven in deze thuiswerksituatie.

We willen de medewerkers bedanken voor hun enorme inzet en bijdrage in deze bijzondere tijd; we merken dat er een ongekende energie losgemaakt is. Juva is geen standaard netwerkbedrijf, maar wil vooroplopen. Met name door pragmatisch te werken. Dat is een heel bewuste keuze geweest en het legt ons, juist nu het crisis is, geen windeieren. Het stimuleert ons verder om in de samenwerking nog verder te groeien als lerende organisatie, waarin men elkaar actief opzoekt en van en met elkaar leert. Via eigenaarschap en coachend leiderschap, want het vraagt ook wat van de leidinggevenden die de controle uit handen geven en veel meer ondernemerschap stimuleren vanuit hun coachende rol. De huidige corona-situatie versnelt deze ontwikkeling alleen nog maar!

Onze medewerkers zijn bereid om elkaar te helpen, dat is de kern van onze samenwerking. We merken het ook als we nieuwe medewerkers net in dienst hebben. Zij zijn elke keer weer aangenaam verrast en voelen zich heel prettig bij Juva. Waar we juist nu ook veel profijt van hebben, is dat we bredere functies hebben geformuleerd met uiteraard meer verantwoordelijkheid. Dat betekent dat je veel meer je eigen ei, je eigen bijdrage kwijt kan in je functioneren. "Het is echt heel mooi om te zien wat hier bij Juva nu elke dag plaatsvindt. Ons motto: pak je kansen en laat je beperkingen je aangeven waar je de oplossingen moet zoeken".