WERKGEVERSVERENIGING VOOR BEDRIJVEN IN ENERGIE, TELECOM, RECYCLING EN MILIEU

Wij delen kennis en ervaringen

Interview met Lottie Damen (Engie Energie Nederland): 'Coronacrisis heeft het vertrouwen in medewerkers vergroot'

Rolf Blankemeijer

"Leidinggeven is mensen vertrouwen geven en hen durven los te laten. Dat is in een normale situatie makkelijk gezegd. Dit ook zo uitvoeren in een crisissituatie is wel heel wat anders, maar tijdens de coronacrisis hebben wij dit toch gedaan. En dat blijkt nu een groot succes te zijn. Daar ben ik ontzettend trots op." Aan het woord is Lottie Damen, HR Manager bij Engie Energie Nederland.

Foto Lottie - 930 px staand

"Voor de coronacrisis toesloeg was er bij Engie Energie niet echt een cultuur waarin het werken vanuit huis werd gestimuleerd. Het gevoel bij het bedrijf was dat mensen toch productiever zijn als ze vanuit kantoor werkten. Dat bleek een ernstige misvatting. De coronacrisis heeft ons geleerd dat mensen prima vrijheid aankunnen en misschien nog wel productiever zijn als ze vanuit huis werken. Je moet ze wel dat vertrouwen geven.

Als bedrijf werden wij vrij plotseling en stevig geraakt door de coronacrisis. Medewerkers werden ziek, werkzaamheden konden ineens niet meer worden uitgevoerd en projecten werden uitgesteld. De natuurlijke reactie van leidinggevenden in zo’n crisis is om direct de teugels aan te trekken, regels te gaan uitvaardigen en om vooral veel te gaan controleren. Dat gedrag werkt in het begin, als zaken nog onduidelijk zijn en er nog verwarring heerst, wel goed.

Al snel werd het duidelijk dat we voor langere tijd de oude manier van werken moesten gaan aanpassen. Medewerkers gingen ineens massaal vanuit huis werken. Directe controle werkt in zo’n situatie ineens niet meer. Maar mensen ondersteunen, een luisterend oor bieden en hen vooral veel vertrouwen geven werkt daarentegen in de nieuwe situatie juist ontzettend goed. Je zag dat medewerkers meteen hun verantwoordelijkheid namen en hielpen bij het vinden van oplossingen.
Iedereen wilde dat ons bedrijf door kon blijven gaan en was daarom bereid om flexibel te zijn. Dat was echt schitterend om te zien."

‘Leidinggeven is mensen vertrouwen geven en hen durven los te laten'

Lottie vervolgt: "Alleen maar vanuit huis werken is echter ook niet wenselijk. Direct menselijk contact leidt tot een betere samenwerking en stimuleert de creativiteit. Mensen zullen dus toch weer vaker naar kantoor gaan komen. Uiteraard willen ook niet alle medewerkers continu vanuit huis werken. Eerlijk gezegd moest ik daar in het begin ook heel erg aan wennen. Ik vond het nog een hele uitdaging om met man en drie kinderen in de buurt effectief te werken.

De scheiding tussen werk en privé, tijd overdag en tijd ’s avonds of doordeweekse dagen en het weekend begon steeds meer te vervagen.  Ik moest continu wisselen van rol als moeder, partner en manager. Gelukkig geef ik ook trainingen in 'agile' werken. Na een paar weken thuis hebben we in het gezin ook een aantal agile afspraken gemaakt. Vanaf dat moment ging het veel beter.

De meeste medewerkers hebben, denk ik, ook moeten wennen aan het thuiswerken en hebben moeite gehad met het vinden van een goede balans tussen de verschillende werkzaamheden. Ik schat echter in dat dat in de meeste gevallen wel goed gelukt is. Ik denk dan ook niet dat we al die nieuwe inzichten, werkmethoden en verworvenheden weer zomaar overboord zetten als straks het coronavirus onder controle is. Dat zou ook ontzettend zonde zijn. Ik denk daarom dat we in de toekomst meer blijven thuiswerken. Het kantoor wordt dan minder een plek om vooral te werken, maar meer een plaats waar mensen elkaar kunnen ontmoeten om zaken met elkaar af te stemmen. Het beantwoorden van e-mails en het lezen en schrijven van stukken kunnen - uiteraard als een medewerker dat zelf wil en daar de ruimte voor heeft - prima vanuit huis gebeuren.

Voor de toekomst zullen we bij Engie blijven inzetten om het tijd- en plaatsonafhankelijk werken nog beter mogelijk te maken. Medewerkers kunnen dan kiezen wat, gezien de aard van de klus en hun privésituatie, de meest optimale manier is om het werk uit te voeren. Managers gaan meer sturen op de output van medewerkers dan op zaken zoals de aanwezigheid op kantoor. Zij gaan zich meer richten op het geven van ondersteuning en vertrouwen aan medewerkers in plaats van die medewerkers te moeten controleren. Dat maakt het leidinggeven ook veel leuker. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat prima in orde komt."

logo Engie Energie Nederland