WERKGEVERSVERENIGING VOOR BEDRIJVEN IN ENERGIE, TELECOM, RECYCLING EN MILIEU

Wij delen kennis en ervaringen

Awards voor 'Slimste & Vitaalste Handen van Nederland' en de 'Vitaalste Vakbedrijven 2020' uitgereikt

Op vrijdagmiddag 25 september 2020 werden online de awards uitreiking plaats van de Slimste & Vitaalste Handen van Nederland én de bekendmaking van het Vitaalste Vakbedrijf. Beide projecten vallen onder het meerjarenprogramma 'Fit & Vitaal' voor bedrijven in de sectoren van de WENB en de WWb.

vignet Slimste handen van Nederland 300px

De mentale weerbaarheid van vakmensen verdient extra aandacht, zeker tijdens de coronacrisis. Het is van groot belang dat vakmensen fit en vitaal zijn om hun belangrijke werk goed en met plezier te blijven doen. Dag en nacht werken zij door om Nederland te voorzien van een schoon drinkwater, elektriciteit, gas en internet. Ook zorgen zij voor de continue verwerking van afval en het oplossen van storingen.

Om een positieve impuls te geven aan het belang van 'mentale vitaliteit' van technische vakmensen heeft de WENB samen met CrossOver de verkiezing 'Slimste & Vitaalste Handen' opgericht. Hiermee zetten we de meest vitale technische vakmensen in het zonnetje. Maar ook de werkgevers die zich het meest inspannen om de mentale vitaliteit van hun technisch personeel te stimuleren.

Slimste & Vitaalste Handen van Nederland

De verkiezing voor de Slimste & Vitaalste Handen vond dit jaar voor de tweede keer plaats. Een verkiezing om technische vakmensen in Nederland expliciet te waarderen want die werken net zo goed met hun hoofd als met hun handen. Ze zijn nieuwsgierig, kijken vooruit, blijven zichzelf ontwikkelen, helpen elkaar, delen hun kennis en zijn gek op techniek!

De jury van 'Slimste en Vitaalste Handen'

Dit jaar werden 160 technische vakmensen en teams van meer dan 40 technische bedrijven genomineerd door hun trotse collega’s, leidinggevenden en zelfs door hun klanten.

Een onafhankelijke vakjury, bestaande uit experts vanuit verschillende bedrijven en organisaties (met o.a. Hans Biesheuvel (ONL) Eppo Bruins (Tweede Kamerlid ChristenUnie), Aukje Kuypers (CEO Kuijpers), heeft zich over alle nominaties gebogen en bepaald welke vakmensen een bijzondere vermelding verdienen in elke categorie:

  1. 'Vitaal & Fit': versterkt de fysieke en mentale gezondheid van zichzelf en anderen
  2. 'Leergierig & Ambitieus': altijd bezig met ontwikkelen en vooruitgaan
  3. 'Sociale topper': blinkt uit in samenwerken met collega’s en goed met klanten
  4. 'Inspirator & Motivator': deelt kennis, motiveert en begeleidt anderen en inspireert
  5. 'Technisch expert': dé uitblinker op een specifiek technisch vakgebied
  6. 'Toekomstgericht': heeft een hart voor een duurzame wereld
  7. 'Superteam': de beste in samenwerken en elkaar versterken

André Hertog (Directeur van Irado) nam namens de WENB zitting in de jury en bepaalde samen met de andere juryleden welke genomineerde vakmensen uitblinken in de categorie 'Vitaal & Fit'.

De 'Slimste Handen van Nederland'

Reinier Rutjens en winnaar Michiel Krieke (ENGIE)

De drie genomineerden ontvingen een bijzondere vermelding op het gebied van hun vitale manier van werken: Marco van den Broek (Uitvoerder bij Alliander), Gerjo Bosch (Storingsmonteur bij Alliander) en Michiel Krieke (Onderhoudsspecialist bij ENGIE Electroproject). Michiel Krieke van ENGIE Electroproject ontving uiteindelijk de prijs voor de categorie 'Vitaal & Fit'.

De Vitaalste Vakbedrijven van 2020

In 2020 werden voor het eerst ook werkgevers die koploper zijn in het bevorderen van de vitaliteit van hun vakmensen in het zonnetje gezet. De werkgever heeft immers een aanzienlijke rol in het stimuleren van de gezondheid en het werkplezier van haar medewerkers.

Digitale liveshow

De bedrijven uit de sectoren van de WENB namen op vrijwillige basis deel aan het project. CrossOver ontwikkelde een scan die in kaart brengt welke inspanningen de bedrijven leveren op het gebied van de mentale vitaliteit van hun medewerkers. De scan, die ingevuld werd door HR-professionals, gaat o.a. over de maatregelen die bedrijven beschikbaar stellen en het beleid rondom de vitaliteit van hun technische medewerkers. Vijftien lidbedrijven vulden de scan in.

In samenwerking met Tinka van Vuuren, bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement, zijn de drie 'Vitaalste Vakbedrijven van 2020' gekozen. Zij zetten zich dit jaar bovengemiddeld in voor de vitaliteit van hun medewerkers.

Tinka maakte via het videoscherm bekend welke bedrijven de award 'Vitaalste Vakbedrijven 2020' verdienen: Eneco, ROVA en WMD. Wij feliciteren deze 'koplopers' met deze eervolle vermelding!

Het vervolg
Alle deelnemende bedrijven ontvangen een terugkoppeling met algemene inzichten, een beeld van hun positie ten opzichte van andere bedrijven en tips & tops. In het najaar zullen de inzichten en good practices die zijn opgehaald met dit project gedeeld worden met de bedrijven die zijn aangesloten bij de WENB en de WWb.