Het proces voor een cao
Het tot stand komen van een cao loopt meestal volgens dezelfde lijn. Eerst wordt input voor het cao-overleg verzameld. De belangrijkste bron daarvoor zijn de bedrijven. Hun wensen en ideeën worden 'opgehaald' in de referentiegroep, het directeurenoverleg of het overleg van hoofden P&O. Het bureau WENB volgt de actuele ontwikkelingen en trends en wijzigingen in wetgeving. Ook dit vormt input voor het cao-overleg.
In het cao-overleg onderhandelen werkgevers en vakbonden over hun wensen, net zo lang tot een onderhandelingsakkoord is bereikt. Nadat de leden van beide zijden dit akkoord hebben goedgekeurd, is de nieuwe cao een feit en kunnen de wijzigingen in de tekst worden verwerkt.
Binnen het kennisveld arbeidsvoorwaarden van het bureau wordt dit proces opgestart, begeleid, voortgestuwd, van inhoudelijke en beleidsmatige input voorzien en afgerond. Het betreft dus zowel de secretariële als de organisatorische en de inhoudelijke kant van de zaak.
Bij het kennisveld hoort ook het adviseren over en interpreteren van de cao. Zo nodig worden hiervoor richtlijnen geschreven die - om voldoende draagvlak te krijgen - met de vakbonden worden afgestemd.
Helpdesk rond arbeidsvoorwaarden
Het bureau WENB heeft ook een helpdeskfunctie. Veel vragen worden door HR-afdelingen van de bedrijven telefonisch of per e-mail gesteld en door ons beantwoord.