Nieuw ontwerp van werk

Vignet Naar een nieuw ontwerp van werk 765px

Eind 2018 is de commissie Regulering van Werk, ook wel de commissie Borstlap genoemd, door het kabinet ingesteld om met een advies te komen voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Het advies ‘In wat voor land willen wij werken?’ Het rapport 'In wat voor land willen wij werken?' werd in januari 2020 gepubliceerd. Daarin doet de commissie een oproep om in Nederland de bakens te verzetten.

De WENB heeft die handschoen opgepakt en is gestart met ‘Nieuw ontwerp van werk’. Hoe zouden onze leden de bakens willen zetten? Het nieuw ontwerp van werk vraagt om nieuwe wet- en regelgeving. Daar wilden we bij de WENB niet op wachten. We hebben gekeken wat we zelf konden oppakken en wat de impact van het advies op onze toekomstige cao’s.

De belangrijkste conclusie van de commissie Borstlap is ervoor te zorgen dat werk iedereen in Nederland welvaart en groei oplevert, nu en in de toekomst. Werk heeft waarde op sociaal, economisch en maatschappelijk gebied. De spelregels op de arbeidsmarkt moeten fundamenteel veranderen. Volgens de commissie zijn op dit moment de verhoudingen op de arbeidsmarkt scheefgegroeid en moet dit meer in balans worden gebracht. Het gaat daarbij niet alleen om de huidige uitwassen, zoals de doorgeschoten flexibiliteit op de arbeidsmarkt, maar vraagt ook nadrukkelijk aandacht voor de oorzaken van die uitwassen, zoals de inflexibiliteit van het huidige vaste contract. Om dit voor elkaar te krijgen stelt de commissie een aantal maatregelen voor in de brede context op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid en belastingen.

De commissie stelt vier vereisten aan het nieuwe ontwerp van werk:

  • Wendbaar: werkenden werken voortdurend aan hun wendbaarheid en werkgevenden spelen soepel in op veranderingen,
  • Duidelijk: regels zijn duidelijk er zijn drie rijbanen voor de arbeidsrelatie met duidelijke criteria,
  • Weerbaar: werkenden zijn weerbaar en worden hierin ondersteund door een breed fundament dat bescherming biedt tegen grote risico's,
  • Wederkerig: tussen werkenden, werkgevers en het collectief. Er is een recht op ondersteuning en daarmee ook een plicht om je actief in te zetten en bij te dragen."

En geeft vijf bouwstenen:

  • Bevorder interne wendbaarheid, rem externe flexibiliteit af;
  • Creëer een overzichtelijk stelstel van contractvormen (drie rijbanen);
  • Stel alle werkenden in staat zich te ontwikkelen en te (blijven) leren;
  • Zorg voor een fiscaal gelijke behandeling van en basisinkomenszekerheid voor alle werkenden;
  • Kom tot een activerend en inclusief arbeidsmarktbeleid.

Netwerk nieuw ontwerp van werk

Met onze leden zijn we aan de slag gegaan voor de toekomstbestendige arbeidsmarkt.
Ons online jaarcongres 2020 stond in het teken van de aanbevelingen van de commissie. Hans Borstlap en Piet Fortuin gaven een toelichting op het rapport.

Na het jaarcongres hebben we onder onze leden een enquête gehouden over het rapport. Wat vinden onze leden vanuit de praktijk van de aanbevelingen? Vooral interessant zijn de aanbevelingen die we zelf kunnen oppakken; die dus geen bouwstenen voor een regeerakkoord zijn, maar kunnen worden opgenomen in een cao.

Bericht 'Het stokje van de commissie Borstlap wordt overgenomen'

Het risico van kennisveroudering en interne flexibiliteit kwamen daar als belangrijkste onderwerpen uit. Samen met de Argumentenfabriek hebben we deze twee onderwerpen verschillende denksessies verder uitgediept. De resultaten zijn verwerkt in twee informatiekaarten en twee doelenkaarten opgenomen in dit boekje.

Het SER MLT-advies

De overheid zou na de verkiezingen ook stappen kunnen gaan zetten na de formatie van een kabinet. Helaas zijn we nog steeds wachtende.

In de tussentijd brachten sociale partners in de SER een Middellange Termijn Advies uit 'Zekerheid voor mensen, een wendbare economie en herstel van de samenleving'. Voor het eerst sinds jaren weer een gezamenlijk advies dat deels is geënt op de adviezen van de Commissie Regulering van Werk.

De belangrijkste punten uit het advies

In de WENB Live talkshow 'Een nieuw ontwerp van werk' ging Reinier Rutjens in gesprek met Bas ter Weel (directeur onderzoeksbureau SEO, kroonlid SER en lid van de commissie Borstlap) Raymond Puts (directeur AWVN en goed bekend in de polder) over het rapport en de laatste ontwikkelingen. Voor de vertaling naar onze bedrijven en sectoren schoven Janneke Gökemeijer, HR-directeur bij Stedin en Albert Vos, voorzitter sector GEO en manager advies en beleid bij Twence aan. Hoe kijken zij aan tegen de thema’s interne wendbaarheid en een leven lang ontwikkelen vanuit hun bedrijf en onze branches?

Meer informatie over het Nieuw ontwerp van werk?

Neem dan contact op met Irma Visser, Gabriëlle Verberne of Reinier Rutjens.