Dat is goed nieuws, want hoe eerder we kunnen starten met het opleiden van mensen hoe beter. De noodzaak voor deze opleiding is groot.
Ondanks het feit dat er veel nieuwe hoogspanningstechnici moeten worden opgeleid, is er momenteel geen geaccrediteerde opleiding voor de werkzaamheden in de hoogspanning. Nieuwe instromers worden daardoor noodgedwongen opgeleid via de MBO LS/MS-opleiding, waarin zij veel zaken leren, die niet relevant zijn voor hun uiteindelijke vakgebied. Men leert van alles over de distributie, maar werkt in het werkveld transport. Na hun opleiding dienen zij nog veel aanvullende trainingen te volgen en mee te lopen in de beroepspraktijk om het vak te leren.
De opleiding duurt hierdoor onnodig lang en tevens hebben deze technici onvoldoende de mogelijkheid om de juiste beroepspraktijkvorming uit te voeren tijdens hun opleiding. Dit vertraagt de inzetbaarheid van nieuwe medewerkers en remt de energietransitie.
Ook blijkt dat door het ontbreken van een dergelijke opleiding jongeren niet snel kiezen voor een baan in de hoogspanningstechniek. Het ontwikkelen van een MBO-opleiding Hoogspanningstransport kan, in aansluiting op het aanvalsplan arbeidsmarkttekorten Techniek, Bouw en Energie, ervoor zorgen dat meer mensen kiezen voor werken in de hoogspanning.
Het bericht van de sectorkamer geeft weer een extra energie aan de werkgroep die bezig is met de ontwikkeling van deze MBO-opleiding.