WERKGEVERSVERENIGING VOOR BEDRIJVEN IN ENERGIE, TELECOM, RECYCLING EN MILIEU

Wij delen kennis en ervaringen

Interview met Pascal de Klerk en Sandra Uland van Saver, servicebedrijf in de sector GEO

Directeur Pascal de Klerk zat op het moment dat de coronacrisis uitbrak in het buitenland en kon gelukkig nog naar huis. "We hebben het best snel geregeld. Toen het coronavirus uitbrak hebben we ons pandemieplan geactualiseerd. Daarna is dit besproken en afgestemd met onze opdrachtgevers, de gemeenten. Hierin hebben we de prioriteiten van de dienstverlening scherp vastgelegd, voor het geval we door de crisis gedwongen zouden worden om keuzes te maken. Dat hebben we gelukkig nog niet hoeven doen, omdat onze bezetting en de productiviteit voor de inzameling goed op niveau is gebleven."

Foto zijlader Saver

Pascal: "Wel zien we dat de afvalstromen veranderen en daarop hebben we onze bezetting aangepast. Ook bij ons staan er tegenwoordig lange rijen voor de brengstations. Voor onze kringloopactiviteiten, die ondergebracht zijn in een aparte stichting, is het een ander verhaal. We hebben onze winkels met de juiste veiligheidsmaatregelen open kunnen houden. Maar het bezoek aan de winkels - en daarmee de omzet - is sterk teruggelopen. Daarom doen wij een beroep op de NOW-regeling."

Sandra Uland, Manager HR: "Bij Saver gaat het werk door. We zijn op kantoor of werken thuis volgens de richtlijnen van het RIVM. Medewerkers mogen gewoon naar kantoor komen en de meeste doen dat ook. Medewerkers die thuis moeten blijven, omdat ze onder de risicogroep vallen of in quarantaine zitten blijven uiteraard thuis. Medewerkers die thuis willen werken, werken thuis als dat kan. De 1,5-meter-afstand wordt georganiseerd door verder uit elkaar te gaan zitten. Gelukkig hebben we daar op kantoor de ruimte voor.

De RIVM-maatregelen zijn operationeel gemaakt en ingevoerd. Om in deze periode de ontwikkelingen scherp in het vizier te houden vergadert het managementteam elke ochtend. De actualiteiten worden doorgesproken en de acties bepaald en toebedeeld. Zo’n gezamenlijke teamstart is overigens ontzettend goed voor de teambuilding! We hebben al afgesproken dat we dit ook na de coronacrisis zullen behouden."

Pascal vult aan: "Alle collega’s binnen Saver zijn enorm betrokken, doen en denken mee. Tijdens een van de bijeenkomsten met medewerkers kwam het idee om deuren open te laten staan, zodat de klink niet aangeraakt hoeft te worden. Het is een klein voorbeeld, maar het geeft wel goed de betrokkenheid van de medewerkers aan. Ik denk dat Saver al klaar is om in de 1,5-meter-maatschappij goed en veilig te opereren. Veiligheid bovenaan en samen met alle collega’s komen we er."